2009. december 3., csütörtök

Mogyorókrémes leveles batyu és leveles rombusz

Az úgy történt, hogy "ajándékba kaptam" néhány órát... Nem részletezném, azt viszont igen, mivel is töltöttem el. Sütöttem leveles tésztát. Régebben gyakrabban követtem el ilyesmit, de ezt a típusút már vagy 3 éve nem, pedig nagyon finom tud lenni. Persze nem is annyira egészséges, de néha elmegy.

Egyszer, ha ismét nem tudnék mit kezdeni magammal ;) megpróbálom a margarint olajjal helyettesíteni. Mivel még ha bio, akkor is túlmanipuláltnak tűnik a margarin. Nem létezik, hogy ez a dolog nem megoldható. A fejemben már megvan, hogyan kellene, csak lehet, hogy gyakorlatban nem működik.
A kiindulási alap a Horváth Ilona féle szakácskönyv gyors leveles tésztája volt.

Hozzávalók:

Tészta1:
2 bögre liszt (2/3 tk, 1/3 fehér)
2-3 dl joghurt  (kinek szója, kinek tehénkéből való)
1 tojás (talán el is hagyható)
1 csipet só

Összegyúrjuk jó alaposan a tésztát és hideg helyre tesszük.

Tészta2:
1 bögre liszt
20 dkg margarin
1 csipet só

A 3 hozzávalót összedolgozzuk.

A tészta1-et kilisztezett deszkán fél centisre nyújtjuk, és rákenjük a tészta2 felét. Három rétegbe hajtjuk, majd az így kapott hosszúkás téglalap tetejét megkenjük a tészta2  negyedével. Behajtjuk, nyújtunk rajta kicsit, majd  a maradék tészta2-t rákenjük. Újra behajtjuk és kinyújtjuk.

Feldolgozáskor a tésztát érdemes megfelezni, és a maradékot felhasználásig a hűtőben hagyni, mert igen hamar meglágyul.


Mogyorókrémes leveles batyu

Hozzávalók:
Leveles tészta
Mogyorókrém

A leveles tésztánkat egészen vékonyra kinyújtjuk. Attól függően, hogy mekkora batyukat szeretnénk, négyzeteket vágunk belőle. Régebben nagyobbakat készítettem, de általában jobban bejön a falatnyi. Ahhoz 3-4 cm-es kockákat vágok, a közepére egy kávéskanálnyi mogyorókrémet teszek, és a négy sarkát összecsípem felül. Nem kell bele sok krém, akkor nem folyik ki, és nem is olyan tömény.
Lehet csigavonalat is gyártani, akkor a téglalap alakú kivágásokat kenem meg vékonyan mogyorókrémmel, és egyszerűen feltekerem.


Leveles rombusz

Hozzávalók:
Leveles tészta
Szezámmag


Ha édeset nem készítünk belőle, akkor jóval több sót tehetünk a tésztába, kb. 1 evőkanálnyit. Mivel mindkét fajtát szoktam készíteni, a rombusznál utólag oldom meg a sózást.
A tésztát kb. 2 cm-esre nyújtjuk, megkenjük a tetejét vízzel és megsózzuk, illetve megszórjuk szezámmaggal. Ezután kb. 1-1,5 cm-esre nyújtjuk, így nem szóródik le a szezámmag.  Ezután 2 cm x 3-4 cm-es darabokat vágunk belőle, és közepes hőfokon kb. 20 percig sütjük.

3 megjegyzés:

Eszter írta...

Szia Brigi,
Nagyon várom a margarin helyett olaj kísérletedet ill. az eredményét, én mindig ezzel "szenvedek".
Addig is, legalább tészta 1-ben nincs marg. Ez is nagy lépés, hétvégén ki is próbálom.

Bridge írta...

Magyarul pörgessem fel kicsit az eseményeket?! :)

Adorján Éva írta...

szia Brigi! margarin helyett használhatsz kókuszzsírt is, ha gyorsan dolgozol és hidegen, nem olvad meg gyúrás közben (az olaj azért nem jó a leveles meg a linzeres tésztákba mert akkor lesz jó az állaga ha szilárd benne a zsiradék) pálmavajat is szoktak használni, de azt még nem találtam sehol.

és látogass meg, vár rád egy kis meglepi a blogomon! :)