2009. december 14., hétfő

Svéd gomba saláta

Elég sok gombát kaptunk, illetve Apa is vett erdőjáró ismerősétől, így egyik este svéd gomba saláta készült lila pereszkéből. A maradékot csak simán hagymával pároltam pár kanál olajon kis sóval és őrölt köménnyel, és 2 nap reggel rántottához keverve ette a családom otthon reggeliző fele.

Hozzávalók:
1/2 kg apróra vágott gomba
1 fej hagyma felaprítva
2 ek olivaolaj
150 g paradicsomsűrítmény
2 szál babérlevél
1 tk bazsalikom, esetleg kevés kakukkfű és borsikafű
1 gerezd fokhagyma
1/2 citrom leve
1 ek méz
1 kk só

A hagymát kevés olajon és vízen megpároljuk, hozzáadjuk a gombát, megszórjuk a sóval, majd együtt pároljuk, míg elfő a leve. Ha nem főne át ezalatt, önthetünk rá kevés vizet, de hamar készen van. Amikor jobban sülni kezd, felöntjük a 3szorosára hígított paradicsom levével, hozzáadjuk a fűszereket, és jó 5 percig kavargatva összefőzzük.
A végén belekeverjük a mézet, hozzá tesszük a citromot, és elzárjuk a gázt.

Salátákkal, kenyérrel fogyasztható, de más körettel is el tudom képzelni, rizzsel, burgonyával.

Nincsenek megjegyzések: