2009. november 9., hétfő

Diós "sajt"golyók

Zöldbab főzelék feltétjéhez kerestem valamit. Nagy Zsuzsa receptes könyvei között a fenti néven futót választottam ki, mert készítettem már régebben is, és ízlett. Kicsit más arányokat alkalmaztam, meg kiegészítettem azzal, ami a hűtőben volt, de finom lett.

2 tepsire való adaghoz a hozzávalók:

2 füstölt tofu vékonyra reszelve
3 fej vöröshagyma felaprítva
1 csésze darált dió
4 kerezd fokhagyma összenyomva
1 csésze apróra vágott petrezselyemzöld
1 tk só
3 ek sörélesztő pehely
1 tk majoranna
2,5 csésze tk. zsemlemorzsa
3/4 csésze főtt hajdina
2 ek lenmag
olaj a tepsi kikenéséhez

Zsuzsa apróra vágott diót ír, ajánlja, hogy pirítsuk meg előtte és  kb. a másfélszeresét teszi bele, de a darálás gyorsabb volt, és jobban eloszlott, a sütőben pedig ami akart megpirult.
Kevesebb petrezselymet és majorannát ajánl, és a zsemlemorzsa 3 csészényi, azonban nekem most ennyi volt, viszont kiegészült hajdinával és némi darált lenmaggal, mert abból meg volt felesleges a hűtőben.
Candidások ha kihagyják a sörélesztőt és a zsemlemorzsát élesztő nélkülire cserélik szintén fogyaszthatják. Persze akinek a dió nem okoz gondot. Nekem mivel saját, a penész származékok kiestek.

Minden hozzávalót összekeverünk, kell "marizsgálni" egy ideig, hogy összeálljon. Kézzel kisebb gombócokat formázunk, majd ellapogatjuk őket, így egyenletesebben sül.

Kiolajozott tepsibe tesszük, és kb. 40 percig 180 C-on sütjük.

2 megjegyzés:

Szamóca írta...

De jól hangzik és még nem is ismertem! Ezt bizony ki fogom próbálni!

Bridge írta...

Finom, és bár elsőre úgy tűnik... nem esik szét, ha jól átmarizsgálod, bár nem tömör valami. :)