Zöldbab főzelék feltétjéhez kerestem valamit. Nagy Zsuzsa receptes könyvei között a fenti néven futót választottam ki, mert készítettem már régebben is, és ízlett. Kicsit más arányokat alkalmaztam, meg kiegészítettem azzal, ami a hűtőben volt, de finom lett.
2 tepsire való adaghoz a hozzávalók:
2 füstölt tofu vékonyra reszelve
3 fej vöröshagyma felaprítva
1 csésze darált dió
4 kerezd fokhagyma összenyomva
1 csésze apróra vágott petrezselyemzöld
1 tk só
3 ek sörélesztő pehely
2,5 csésze tk. zsemlemorzsa
3/4 csésze főtt hajdina
2 ek lenmag
olaj a tepsi kikenéséhez
Zsuzsa apróra vágott diót ír, ajánlja, hogy pirítsuk meg előtte és kb. a másfélszeresét teszi bele, de a darálás gyorsabb volt, és jobban eloszlott, a sütőben pedig ami akart megpirult.
Kevesebb petrezselymet és majorannát ajánl, és a zsemlemorzsa 3 csészényi, azonban nekem most ennyi volt, viszont kiegészült hajdinával és némi darált lenmaggal, mert abból meg volt felesleges a hűtőben.
Candidások ha kihagyják a sörélesztőt és a zsemlemorzsát élesztő nélkülire cserélik szintén fogyaszthatják. Persze akinek a dió nem okoz gondot. Nekem mivel saját, a penész származékok kiestek.
Minden hozzávalót összekeverünk, kell "marizsgálni" egy ideig, hogy összeálljon. Kézzel kisebb gombócokat formázunk, majd ellapogatjuk őket, így egyenletesebben sül.
Kiolajozott tepsibe tesszük, és kb. 40 percig 180 C-on sütjük.
2 megjegyzés:
De jól hangzik és még nem is ismertem! Ezt bizony ki fogom próbálni!
Finom, és bár elsőre úgy tűnik... nem esik szét, ha jól átmarizsgálod, bár nem tömör valami. :)
Megjegyzés küldése