2009. november 16., hétfő

Szívhalál és a gabonafélék kapcsolata

Szendi Gábor e témában írt cikkét olvasva felmerült bennem néhány gondolat. Olykor olvasom, értelmesnek tartom, de most nagyon nem értettem vele egyet bizonyos dolgokban.Biztosan van köze annak a szívbetegségek kialakulásához, hogy manapság az átlag ember igen sok magas glikémiás indexű ételt fogyaszt, üres kalóriákat és persze keveset mozog.
Egy problémám van, hogy a gondolatok közül kimaradt az, hogy a teljes őrlésű gabonák azért másképpen működnek. Magas ásványianyag és vitamintartalom, "súrolókefe" efektus a bélrendszerben... Köztudott kellene, hogy legyen, a korpafélék arányának növelésével egyenes arányban csökken az adott étel glikémiás indexe. Ugyanígy csökkenti a cukorfelszívódást a lenmag hozzáadagolása az ételeinkhez, illetve a zsíradékok (olajok, olajos magvak) is.
A nulla mennyiségű gabona fogyasztásától a hajam is égnek állt. Ne essünk át a ló túloldalára. Csak ésszel csináljuk a dolgainkat, érdemes csíráztatni, számunkra ismeretlenebb gabonaféléket is az étrendbe iktatni (köles, árpa, rozs). Jó élettani hatásuk van, és finoman, változatosan elkészíthetők.

5 megjegyzés:

trinity írta...

Nos, ezzel nekem is van egy kis problémám, ahogy olvasom. Kb. ugyanannyi, mint egy hölgyikével, aki a blogján nemrég a cukorbetegeket és az inzulinrezisztenseket teljes szénhidrátmegvonásra ösztökélte....No komment:((((

Bridge írta...

Megflelő diétával peig rengeteget lehet a cukorbetegségen is segíteni, van akinél az állandó inzulinozás is elhagyható, de az sem szénhidrát megvonásos.

harmony írta...

Az észak- és kelet európai emberek 97%-a lappangó lisztérzékeny...
sok problémát okozhat. szerintem ez a legjobb cikk a témában:
http://www.oroszi.com/page32/page12/page12.html

Bridge írta...

Nem ismerem a Dr. Fajcsák Zsuzsannát, nincs róla semmilyen információm, lehet, hogy nagyszerű orvos, de számomra nagyon fura, amit állít.
Ha 10 millióan vagyunk, és 1 millió ebből lisztérzékeny, az 10%. Minden 10. embernek ezek szerint cöliákiával kellene küzdenie. Kapásból többezer ismerőse van az embernek, de ha csak ezer is, abból 100-nak kimutatott lisztérzékeny kellene lennie.
Valójában csak pár emberről tudok, de lehet, hogy csak a környezetem szerencsés. Nem akarom elbagatellizálni, de a más források által meghatározott 1%-os rátát reálisabbnak tartom. (Ha minden 10. ember gluténmentes étkezést kellene folytasson, nem itt tartana az élelmiszeripari termékek kínálata e tekintetben pl.)

A lisztérzékenység nagyon komoly betegség, kemény tünetekkel, problémákkal, a glutén fogyasztása lassan, de biztosan pusztítja el az embert a bélnyálkahártya tönkretételével. Még ha lappangó is, de 97%-os arány egyszerűen őrület lenne.

Nem azt mondom, hogy nincs alapja annak, amit leírt, sőt a konkrét betegséggel kapcsolatban tényleg mindent flottul, csak az arányok számomra kérdésesek.

Szamóca írta...

Azért ez is érdekes nézet a témában:
http://www.vibrantegeszseg.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=230133

Főleg a 3. pont elgondolkodtató, amit a rostokról ír.