Anya találta még régebben a receptet "ilyen küldözgetős kártya recepten", de sosem készítettük el. Most előszedtem, és vegánosítottam. Az eredeti recept 1 kg krumplit, 1/2 kg almát és 1/2 kg savanyúkáposztát írt, az arányokon is változtattam az itthon lévő hozzávalók, és a családi ízlés függvényében :)
Volt benne:
1,2 kg héjában főtt burgonya meghámozva, kisebb darabokra nyokodva
1 kg savanyúkáposzta aprítva
1/2 kg alma
2 fej vöröshagyma
1 tk bazsalikom (lehet 1,5 kanál is)
1 tk só
1 l mandulatej
1 l almalé (elhagyható)
3 kanál olivaolaj
gabonakolbász (elhagyható)
A burgonyát héjában megfőztem sós vízben, meghámoztam, és a krumplinyomóval áttörtem úgy, hogy darabos maradjon.
A savanyúkáposzta levét kicsit kimkodtam, késsel keresztben-hosszában átvágogattam a szálakat.
5-6 almát lereszeltem nagy lyukú reszelőn.
A tepsit kikentem olivaolajjal, belehalmoztam a savanyúkáposztát, rászórtam a krumplit és az almát, megszórtam bazsalikommal, hagymával, átkevertem az egészet.
Turmixban 1 marék mandulából és pár db kesudióból vízzel mandulatejet készítettem. Almalevem nem volt, a reszelt alma levét öntöttem hozzá a turmixhoz, amivel felöntöttem a tepsi tartalmát.
A tetejére gabonakolbász darabokat szórtam szét. Ezután kb. 50 percig sütöttem 180 C° -on.
Elég különleges íze van, egyáltalán nem vad, egészen harmonikus. Viszont az alma szvsz. el is hagyható.
Közben elsirattam a 30 éves nagy fehér tálunkat, mert kilyukadt szegény. Ebben az 1-2 hónapban ez a 4. ilyen edényünk. (Ahol valamikor régen leesett, és lejött a zománc, azután az idő megette.) Kimúlt a 12 literes nagy, a 8 literes piros, meg a sárga nagy fazék is... Ilyet!
Volt benne:
1,2 kg héjában főtt burgonya meghámozva, kisebb darabokra nyokodva
1 kg savanyúkáposzta aprítva
1/2 kg alma
2 fej vöröshagyma
1 tk bazsalikom (lehet 1,5 kanál is)
1 tk só
1 l mandulatej
1 l almalé (elhagyható)
3 kanál olivaolaj
gabonakolbász (elhagyható)
A burgonyát héjában megfőztem sós vízben, meghámoztam, és a krumplinyomóval áttörtem úgy, hogy darabos maradjon.
A savanyúkáposzta levét kicsit kimkodtam, késsel keresztben-hosszában átvágogattam a szálakat.
5-6 almát lereszeltem nagy lyukú reszelőn.
A tepsit kikentem olivaolajjal, belehalmoztam a savanyúkáposztát, rászórtam a krumplit és az almát, megszórtam bazsalikommal, hagymával, átkevertem az egészet.
Turmixban 1 marék mandulából és pár db kesudióból vízzel mandulatejet készítettem. Almalevem nem volt, a reszelt alma levét öntöttem hozzá a turmixhoz, amivel felöntöttem a tepsi tartalmát.
A tetejére gabonakolbász darabokat szórtam szét. Ezután kb. 50 percig sütöttem 180 C°
Elég különleges íze van, egyáltalán nem vad, egészen harmonikus. Viszont az alma szvsz. el is hagyható.
Közben elsirattam a 30 éves nagy fehér tálunkat, mert kilyukadt szegény. Ebben az 1-2 hónapban ez a 4. ilyen edényünk. (Ahol valamikor régen leesett, és lejött a zománc, azután az idő megette.) Kimúlt a 12 literes nagy, a 8 literes piros, meg a sárga nagy fazék is... Ilyet!
2 megjegyzés:
Kedves Brigi!
Ha az almalevet elhagyom, akkor duplázni kell a mandulatej mennyiségét?
Összesen 2 liternyi folyadék, talán kicsit több, ami ekkora mennyiséghez nyugodtan mehet. Ha nics almaleved, egyszerűen cseréld ki vízzel. Esetleg pár szem mandulával kerülhet bele több.
Megjegyzés küldése