2013. február 26., kedd

Víz, víz, víz

Siccike egyik bejegyzéséről jutott eszembe a Vegán kihívás kapcsán a folyadékfogyasztással kapcsolatban a következő:
Sajnos az átlag ember tényleg nem visz be a szervezetbe elég folyadékot, vagy ha bevisz, azt is cukros üdítő / tea / gyümölcslé formájában. Mivel így is elműködünk egy darabig, nem érezzük a jelentőségét a problémának. Pedig nem hiába tanuljuk meg biológia órán, hogy testünk 65-75%-a víz. Az újszülötteké 75-80%. Ez utóbbi is mond azért valamit...
Tehát a szervezet normális működéséhez szükséges. Most had ne soroljam, hogy mi mindenhez használja a szervezet, de elég ha csak a keringési rendszerünkre gondolunk. Méregtelenítéshez, légzéshez, emésztéshez mind mind lételem. 
Ez utóbbinál gond, ha épp az étkezés után iszunk 1-2 órán belül - az elfogyasztott tápláléktól függően-, mert felhígul a gyomorsav, az emésztés lassul, az étel pang a gyomorban, erjed. De ha nem iszunk előtte - min. fél óra - az pedig azért bajos, mert nincs amiből a szervezet emésztőnedveket gyártson.

Nem olyan bonyolult az egyébként, csak meg kell szokni, hogy az ember több nyerset eszik a reggeli/ebéd/vacsora mellé, és már nem is akar rögtön meginni egy pohár kólát az étkezés befejeztével. Meg persze csökkenteni kellene a bevitt sómennyiséget, ez szintén oldja a problémát.

Egyébként gondoljunk bele az evés részébe, ha nem fogyasztunk megfelelő táplálékot, előbb utóbb a szervezet kezd leépülni. Ugyanígy működik a vízivásnál is, csak nem annyira feltűnő, mert az ízületi problémák, a savasodás csak jóval később jelentkeznek, vagy a sejtek idő előtti elöregedése... 

Olyan egyszerű dolog, igazán. Ennyit megtehet az ember az egészségéért megerőltetés nélkül. 

Kép forrása: https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS9VFq7y6Uc0wW7znop_92VmrJoh39EOJyQrLIUg1WqXcm4Q7bi

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Mostmár ne igyál hanem engedd el a vizet