2013. február 28., csütörtök

Rakott krumpli

(Ütemeztem ezt a receptet is, hogy azért jelenjen meg a bolgon valami. Remélem ekkor már négy szemmel nézzük a világot. :) )

Valamikor az elején írtam róla, hogy családi szinten hogy készítjük a rakott krumplit. Nálunk sosem került bele hús, épp ezért nem is hiányzott. De valahogy a rakott köles előhozta a gondolatot, hogy a gabonakolbásszal lehetne a vegán változatot kicsit megbolondítani.
Persze lassan készül, de nyers krumpliból sokkal finomabb lesz, csak győzze az ember a felcsapó illatok mellett kivárni, hogy megsüljön. :)

Hozzávalók:
2 kg burgonya
5 db tojás / 1/2 füstölt tufu
3-4 ujjnyi gabonakolbász
1 l szójatej
2 nagy pohár tejföl / 3 marék kesudió + sörélesztőpehely
olaj

A burgonyát meghámozzuk, vékony karikákra szeleteljük. A tojást keményre főzzük, szeleteljük, vegán változat esetén helyette a tofut vastagra reszeljük.
Egy nagy jénait kiolajozunk, a burgonya harmadát az aljára rétegezzük, finoman megsózzuk. Megszórjuk az elmorzsolt gabonakolbász mennyiségének felével. A tojások/ tofu felét szintén elosztjuk rajta.
Újabb réteg burgonyát terítünk szét, majd újra só, gabonakolbász, és tojás, vagy tofu réteg jön. A végén a burgonya harmadik harmadával lefedjük az egészet. Sózzuk.
Aláöntjük a szójatejet.
Lakto-ovo vegetáriánusoknál a tetejére olajjal kevert tejföl kerül, vegánoknál olajos magvakból turmixolt, 1-2 kanál sörélesztő pehellyel felturbózott szósz. Ez utóbbiba turmixolhatunk esetleg egy darab pritaminpaprikát is.
Az elején alufóliával lefedve süssük bő egy órát, majd anélkül szintén bő egy órát alacsony hőmérsékleten. Villával ellenőrizzük, hogy teljesen átsült-e a közepe.


Nincsenek megjegyzések: