2011. május 4., szerda

Pizza

Valamikor már készítettem... Most a sógornőm féle feltét miatt közlöm elsősorban, illetve azért, mert hónapok óta áll befejezetlenül a bejegyzések között. 
A tészta kifejezetten jól sikerült, elégedetten majszolta az egész család. Elcsodálkoztam rajta, hogy semmi nyafogás nem volt a tészta vastagságát illetően sem, hiszen egyiknek hajszálvékony tésztával az igazi, a másiknak meg kétujjnyi vastag már elfogadható. :)

Hozzávalók 2 nagy tepsire való vastagabb tésztához:
60 dkg liszt (10 dkg fehér, 50 tk/50 dkg fehér, 10 tk)
3,2 dl víz
6 ek olaj
1 ek burgonyapehely (elhagyható)
1/2 ek méz
1 csapott ek só
2 dkg élesztő

Feltét:
Sógornőm féle változat, 2 nagy tepsire való adag:

50 dkg gomba
25 dkg kukorica
20 dkg szójakocka
2 dl tejföl (vegánoknak szójajoghurt)
3 ek ketchup
 

Ami volt itthon változat 2 tepsire való adag:
25 dkg zöldborsó
25 dkg gomba
25 dkg kukorica
néhány szelet gabonakolbász, vagy szójavirsli
1 fej hagyma
1 paradicsom
1 paprika

Legvégül bazsalikommal, majoránnával megszórni, és sajtot reszelni rá.

A vegán, sajt helyettesítő változaton, vagyis az enyémen napraforgó sajtkrém landolt, ilyen, mint ez is.

Hozzávalók:
1 csésze hántolt napraforgó
1/2 csésze zabpehely
Kicsit kevesebb, mint 2 csésze víz
Fél citrom leve
3 gerezd fokhagyma
1 tk só
½ pritaminpaprika, vagy 1 kiskanál pirospaprika
1 közepes fej vöröshagyma apróra vágva
Kis olaj és víz
¼ csésze sörélesztőpehely

Ha sűrűbb „sajtot” akarunk: 2 tk kukoricakeményítő, ha szeletelhető sajtot szeretnénk: 1 teáskanál agar-agar kerülhet bele.
A hagymát kis olajon és vízen megpároljuk.
A napraforgót a zabpehellyel és vízzel összeturmixoljuk (vagy megőröljük, majd elkeverjük vízzel, ha nincs turmixunk). Mindezt néhány percig főzzük, míg be nem sűrűsödik, majd az áttört fokhagymát hozzáadjuk a többi ízesítővel együtt, és néhány percig főzzük.

Mivel a főzős változatot macerás rákenni, volt már, hogy egyszerűen összeturmixoltam a hozzávalókat, és azután ráöntöttem a tésztára.


Tészta kiindulási alapja és a napraforgó sajt receptje: Balázs Katalin - Kiss Balázs: A Biblia a helyes táplálkozásról c. könyvből.

7 megjegyzés:

Eszter írta...

nagyon jól néz ki, a napraforgósajtos szósz is, igaz, én próbáltam már korábban megcsinálni-sörélesztőpehely nélkül, akkor nem tetszett. Más az íze az élesztőpehellyel?

Bridge írta...

Azt gondolom, jobb az íze a sörélesztő pehellyel. Készítettem már nélküle is, de akkor gabonakolbásszal, és az eleve karakteres.

A napraforgó szósszal valóban finom tud lenni a pizza, de úgy magában nem szoktam használni. Volt már, hogy tészta tetejére raktam, úgy is ízletes, de sütve jön be igazán.

Tündike írta...

Szia! Véletlenül tévedtem az oldaladra és nagyon megörültem amikor megláttam a pizzád ahogy a napraforgósajt kinéz rajta valami mesés . Az én kisfiam ételallergiás és sajnos a tejtermékek is köztük vannak meg a szója . Neki álltam elkészíteni a napraforgósajtot és pizzára kentem ,de sajnos az enyém nem lett olyan minta tied pedig mindent a recept alapján csináltam , Szerinted mit ronthattam el egyáltalán nem pirult meg? Válaszodat köszönöm és további sok sikert kívánok mind az életben és a konyhádban továbbra is készíts ilyen nagyszerű ételeket.Üdv:Laurovics Tündi

Bridge írta...

Szia Tündi!

Ha csak annyi baj volt, hogy nem pirult meg, akkor - ha van hőlégkeveréses sütőd - azon pirítsd magasabb hőmérsékleten az utolsó tíz percben. Nekem ez mindig bejön.
Sokszor alkalmaztam már ezt a szószt. A teje megpirul, de alatta marad némi folyós réteg (érts, inkább megalvad) a ropogós réteg alatt kellemes. Ha számodra nem megfelelő így, azt javasolhatom még, hogy vékonyabban kend.
Egyébként sütője is válogatja, lehet, hogy a tied alacsonyabb hőfokon süt.
Annyi biztos, hogy nem 15 perc alatt sül át, mint a hagyományos vékony tésztájú kőlapon. Ennek 40 perc fölötti a sütési ideje, ha jól emlékszem.
Egyébként megfőzted, vagy nyersen öntötted rá?
Remélem, hogy tudtam segíteni a válasszal. Ha nem, nyugodtan kérdezz még.
B

Tündike írta...

Szia! A Kisfiamnak annyira ízlik ,hogy mindennap pizzát szeretne enni.Amit legelőször készítettem azt megfőztem amit másodjára azt már nem csak ráöntöttem így sokkal jobb lett,és lassan kezd hasonlítani a tiédhez . Köszönöm hogy válaszoltál további szép napot neked.

Bridge írta...

Örülök neki, hogy jobb lett. Már kezdtem gyanakodni, hogy elírtam valamit, de úgy nézem nem.
Annak pedig még jobban, hogy a kisfiad is szívesen eszi.
Minden jót Nektek.
B

Bridge írta...

Még az jutott eszembe, hogy Siccikének is vannak jó receptjei sajt témában.
http://www.vegagyerek.hu
/search?q=sajt