Valamikor már készítettem... Most a sógornőm féle feltét miatt közlöm elsősorban, illetve azért, mert hónapok óta áll befejezetlenül a bejegyzések között.
A tészta kifejezetten jól sikerült, elégedetten majszolta az egész család. Elcsodálkoztam rajta, hogy semmi nyafogás nem volt a tészta vastagságát illetően sem, hiszen egyiknek hajszálvékony tésztával az igazi, a másiknak meg kétujjnyi vastag már elfogadható. :)
Hozzávalók 2 nagy tepsire való vastagabb tésztához:
60 dkg liszt (10 dkg fehér, 50 tk/50 dkg fehér, 10 tk)
3,2 dl víz
6 ek olaj
1 ek burgonyapehely (elhagyható)
1/2 ek méz
1 csapott ek só
2 dkg élesztő
Feltét:
Sógornőm féle változat, 2 nagy tepsire való adag:
50 dkg gomba
25 dkg kukorica
20 dkg szójakocka
2 dl tejföl (vegánoknak szójajoghurt)
3 ek ketchup
só
Ami volt itthon változat 2 tepsire való adag:
25 dkg zöldborsó
25 dkg gomba
25 dkg kukorica
néhány szelet gabonakolbász, vagy szójavirsli
1 fej hagyma
1 paradicsom
1 paprika
Legvégül bazsalikommal, majoránnával megszórni, és sajtot reszelni rá.
A vegán, sajt helyettesítő változaton, vagyis az enyémen napraforgó sajtkrém landolt, ilyen, mint ez is.
Hozzávalók:
1 csésze hántolt napraforgó
1/2 csésze zabpehely
Kicsit kevesebb, mint 2 csésze víz
Fél citrom leve
3 gerezd fokhagyma
1 tk só
½ pritaminpaprika, vagy 1 kiskanál pirospaprika
1 közepes fej vöröshagyma apróra vágva
Kis olaj és víz
¼ csésze sörélesztőpehely
Ha sűrűbb „sajtot” akarunk: 2 tk kukoricakeményítő, ha szeletelhető sajtot szeretnénk: 1 teáskanál agar-agar kerülhet bele.
A hagymát kis olajon és vízen megpároljuk.
A napraforgót a zabpehellyel és vízzel összeturmixoljuk (vagy megőröljük, majd elkeverjük vízzel, ha nincs turmixunk). Mindezt néhány percig főzzük, míg be nem sűrűsödik, majd az áttört fokhagymát hozzáadjuk a többi ízesítővel együtt, és néhány percig főzzük.
Mivel a főzős változatot macerás rákenni, volt már, hogy egyszerűen összeturmixoltam a hozzávalókat, és azután ráöntöttem a tésztára.
Tészta kiindulási alapja és a napraforgó sajt receptje: Balázs Katalin - Kiss Balázs: A Biblia a helyes táplálkozásról c. könyvből.
7 megjegyzés:
nagyon jól néz ki, a napraforgósajtos szósz is, igaz, én próbáltam már korábban megcsinálni-sörélesztőpehely nélkül, akkor nem tetszett. Más az íze az élesztőpehellyel?
Azt gondolom, jobb az íze a sörélesztő pehellyel. Készítettem már nélküle is, de akkor gabonakolbásszal, és az eleve karakteres.
A napraforgó szósszal valóban finom tud lenni a pizza, de úgy magában nem szoktam használni. Volt már, hogy tészta tetejére raktam, úgy is ízletes, de sütve jön be igazán.
Szia! Véletlenül tévedtem az oldaladra és nagyon megörültem amikor megláttam a pizzád ahogy a napraforgósajt kinéz rajta valami mesés . Az én kisfiam ételallergiás és sajnos a tejtermékek is köztük vannak meg a szója . Neki álltam elkészíteni a napraforgósajtot és pizzára kentem ,de sajnos az enyém nem lett olyan minta tied pedig mindent a recept alapján csináltam , Szerinted mit ronthattam el egyáltalán nem pirult meg? Válaszodat köszönöm és további sok sikert kívánok mind az életben és a konyhádban továbbra is készíts ilyen nagyszerű ételeket.Üdv:Laurovics Tündi
Szia Tündi!
Ha csak annyi baj volt, hogy nem pirult meg, akkor - ha van hőlégkeveréses sütőd - azon pirítsd magasabb hőmérsékleten az utolsó tíz percben. Nekem ez mindig bejön.
Sokszor alkalmaztam már ezt a szószt. A teje megpirul, de alatta marad némi folyós réteg (érts, inkább megalvad) a ropogós réteg alatt kellemes. Ha számodra nem megfelelő így, azt javasolhatom még, hogy vékonyabban kend.
Egyébként sütője is válogatja, lehet, hogy a tied alacsonyabb hőfokon süt.
Annyi biztos, hogy nem 15 perc alatt sül át, mint a hagyományos vékony tésztájú kőlapon. Ennek 40 perc fölötti a sütési ideje, ha jól emlékszem.
Egyébként megfőzted, vagy nyersen öntötted rá?
Remélem, hogy tudtam segíteni a válasszal. Ha nem, nyugodtan kérdezz még.
B
Szia! A Kisfiamnak annyira ízlik ,hogy mindennap pizzát szeretne enni.Amit legelőször készítettem azt megfőztem amit másodjára azt már nem csak ráöntöttem így sokkal jobb lett,és lassan kezd hasonlítani a tiédhez . Köszönöm hogy válaszoltál további szép napot neked.
Örülök neki, hogy jobb lett. Már kezdtem gyanakodni, hogy elírtam valamit, de úgy nézem nem.
Annak pedig még jobban, hogy a kisfiad is szívesen eszi.
Minden jót Nektek.
B
Még az jutott eszembe, hogy Siccikének is vannak jó receptjei sajt témában.
http://www.vegagyerek.hu
/search?q=sajt
Megjegyzés küldése