2011. május 24., kedd

Ünnepi menü

Lassan egy hete múlt a 33 + 3/3-ik születésnapom. Ezzel a szép számmal azután örvendeztetett meg valaki, hogy panaszkodtam, a harmincnégy az rosszul hangzik. :)
Mivel 19.-én nem volt együtt a család, vasárnap "ünnepeltük". A szokásos ünnepi menüktől eltérve, most kivételesen maradt idő valami számomra is ehető, és finom ételt összeállítani, és nem megint natúr főtt krumpli vándorolt a tányéromba reszelt répával. :) De mit panaszkodok itt, hiszen akkor ebből egyenesen következik, hogy számomra minden nap ünnep, hiszen azért többnyire készítek magamnak valami vegán fogást, csak épp nagycsaládi összeröffenésekkor nem marad rá elég idő. :)
Délután két jó barát kíséretében még a meglepetés tortám is megérkezett magokból.
Visszatérve az ebédre, a család vérengzőbb felének csirkemellet sütöttünk gombával. Abból kiindulva elkészítettem a vegán változatát is.
Nem akarom fényezni magam, mert nem is az én ötletem volt, hanem Anyáé, csak el kellett mennie, de nagyon finom lett! Amikor a családom kritikusabb fele elégedetten majszolja, és közli is pozitív véleményét, akkor az az étel sokcsillagos.


Gombával rakott szójaszeletek

Hozzávalók a feltéthez (nagy tepsire való adag):

1 kg gomba
20 dkg szójaszelet
5 fej hagyma
3 db paradicsom
3 db paprika
1 doboz szójatejszín
3 ek olivaolaj
1 ek vegamix
2+1,5 ek só
Ropogós csirke fűszerkeverék (lentebb részletezve)

A szójaszeleteket jó sós vízben  legalább 10 percet főzzük, azután ha megpuhult, leöntjük róla a vizet, átöblítjük. (Így nem egészen puha lesz, és elveszíti a jellegzetes mellékízét is.)
A gombát megpucoljuk, felszeleteljük, a hagymát, paradicsomot, paprikát úgyszintén.
Mindezt egy olajjal kikent tepsibe szórjuk, vegamixszezzük, sózzuk és elkeverjük.
A szójaszeleteket a fűszerkeverékkel megszórjuk, és a zöldségek közé igazgatjuk. Akkor lenne igazi persze, ha kis fűszeres olajban pácolódnak egy éjszakát.
A fűszerkeverék helyettesíthető a következőkkel: Só, pirospaprika, fokhagyma és vöröshagyma őrlemény, köménymag, kevés borsikafű, majoránna, rozmaring.
Az edényt alufóliával lefedve kb. 30 percre 200 C-os sütőbe helyezzük. Ha ez az idő letelt, levesszük a fóliát, ráöntjük a szójatejszínt egyenletesen, kicsit eligazgatjuk villával, hogy mindenfelé jusson. Még további 15-20 percig sütjük.

A család egyik része főtt barna rizzsel fogyasztotta (candidásoknak ajánlom figyelmébe), a másik csapat galuskával.
Ez utóbbi most ovovegetáriánus volt.
1 kg lisztet (ebből 20 dkg tk) összekevertem 3 db tojással, 2 dl szójatejjel, kb. 6 dl vízzel, 1 ek sóval.
A vizet apránként kell hozzáadni, attól függően, hogy a liszt mennyit vesz fel, sűrű galuskatésztát kell kapjunk.
Forrásban lévő sós vízbe kell szaggatni, pár percig főzni, majd leszűrni, kissé beolajozni, hogy ne ragadjon össze.
Magdi a múltkor írt a vegán változatról itt.



A nyers: Uborkából és jégsalátából készül salátát tálaltunk még mellé.
Ezeket úgy szoktuk készíteni, hogy az uborkát/jégsalátát besózzuk, állni hagyjuk. Közben 1 citrom levét kicsavarjuk, hozzáadunk 1 ek gyümölcscukrot, vagy mézet, felhígítjuk vízzel, és azután összeöntjük a zöldségfélével. Vagy a salátalevélre kerül, vagy az uborkára.
Kicsit állni hagyjuk, majd jól megesszük. :)

4 megjegyzés:

Renata Kalman írta...

Boldog szülinapot utólagosan is :)

Bridge írta...

Köszönöm. :)

harmony írta...

isten éltessen!

Bridge írta...

Köszönöm szépen. :)
Rég hallottam felőled!