2011. június 2., csütörtök

Spagetti

Nagyon úgy rémlett, hogy a napokban ezt már feltettem, de csak egy régi változatot találtam. No nem baj. Ha kétszer lesz lejegyezve sem dől össze a világ. 
Anya említette csütörtök este, hogy készíthetnénk szombatra spagettit, úgyis régen volt, és mindenki szereti. Bevágtattam hát a kamrába előbányászni a hozzávalókat, miközben ő a századik edényt mosogatta, s végre kiürült a mosogatótálca szennyes oldala. Szegény a végén megtörölte a homlokát: Csak kész lett, jelenthette be. Azt hittem, már sosem érek a végére.
Persze ha attól eltekintünk, hogy egy óra múlva ugyanannyi edény virított maszatosan ugyanott, s ő nézett rám a szemét forgatva... :)
Közben nem találtam a granulátumot, miközben állította, hogy ott van a második doboz alján. Ilyenkor szokott az lenni, hogy kizavar a kamrából, és elővadássza. Miért van az, hogyha Ő keres valamit, azt tudom hol van, ha én keresek, akkor Ő? :)

Spagetti paradicsomszósszal

Hozzávalók:
1 doboz paradicsomkonzerv (400 g)
100 g szójagranulátum
5-6 fej hagyma
3 ek olivaolaj
1 fél cirom leve
2 gerezd fokhagyma szétnyomva
1 ek méz
1 púpos ek majoranna
1 ek vegamix
1 tk bazsalikom
1 tk ropogós csirkefűszer
1 tk só
1 csipet babérlevél őrlemény

A szójagranulátumot jó sós vízben puhára főzzük. (10 perc), azután leöntjük a vizét. Ha át is mossuk, akkor adjunk az ételhez kevés sót, ha nem, akkor elegendő, ami a szójában maradt.
A hagymát pucoljuk, apróra vágjuk. Kevés vízzel megpároljuk.
Ráöntjük az olajat, összekeverjük, majd a szóját, és a ropogós csirkefűszer keveréket. (Ez nem valami ördöngösség, az összetevői a következők: Só, pirospaprika, fokhagyma és vöröshagyma őrlemény, köménymag, borsikafű, majoránna, rozmaring.) Egy két percig kavargatva összesütjük, majd jöhet hozzá a paradicsom püré némi vízzel felengedve, a citromlé, a fokhagyma és a fűszekerek. Amikor felforrt, hozzáadjuk a mézet, és elzárjuk.
Azért szeretem ezt a változatot, mert a szója a főzéssel egészen puha lesz, és a "csirke fűszer" feldobja az izét. Persze bármilyen szárnyas fűszerkeverékkel megoldható. Ennek ellenére arra ügyelni kell mind a szójakockánál, szeletnél, granulátumnál, hogy jó alaposan átrágjuk többször is, így könnyebben emészthetővé tesszük. 
Persze jobb választás a tofu, de ebbe nem illene.
Mi most zabtésztával fogyasztottuk, de árpával is finom. Candidások hagyják ki a mézet (helyette sztívia, vagy nyírfacukor, ha hiányzik) és tk. tönkölytésztával helyettesítsék a zabot.
 

6 megjegyzés:

Eszter írta...

jól néz ki!

Bridge írta...

Erős túlzással lehet! :)
De legalább finom volt!

Mutocska írta...

Nekem is szimpatkus. :) Pláne mert spagettirajongó vagyok. :D

Így utólag pedig, boldog 33+3/3. születésnapot! :)

Bridge írta...

A spagetti jó. Csilla hozzátenné, hogy jóóóó hossszzzzan! :)

Köszönöm szépen.

Manusz írta...

A jó hossszzzúúúúúúú tészta a jóóóóó... most készítem el. :P

Bridge írta...

Egészségedre. 🙂