Candida diétám lecsengőben van (2007. szeptember óta csinálom), azonban alapvető dolgokhoz még ragaszkodom.
Nincs az étrendben semmiféle ecet, cukor, édesítőszer (mer' az még rosszabb, mint a cukor).
Méz sem, ami azért ritkán hiányzik.
Liszt: mindig teljes kiőrlésű, többnyire tönköly búzából.
Tejtermékek közül joghurt jöhet néha, olykor egy kis tejföl, vagy túró. Sűrítéshez magtejfölöket használok inkább.
Ebből adódik, hogy a ma esti főzőcskézés során a tökfőzelék nem épp a hagyományos eljárással fog elkészülni. Tehát:
Tökfőzelék másképpen
1 fej hagymát felaprítok, vízen megpárolom, majd kis olivaolajat ráöntve 1 percig keverem (a csak olajban sült változat nehezen emészthető)
Rászórok egy kanálnyi pirospaprikát, összekeverem, és a kilónyi reszelt tököt ráöntöm.
Megsózom, felengedem annyi vízzel, hogy éppen ellepje.
Aprított kaporlevelet teszek bele, lefedem, és főzöm, amíg a tök megpuhul.
Közben turmixgépbe 4-5 evőkanál napraforgó magot, kesudiót, vagy csupasz mandulát (esetleg ezek keverékét, de kesuból a legjobb) szórok. Felengedem kevés vízzel, és összeturmixolom, amíg sima nem lesz. Olykor a főzőléből is csurgatok bele.
Amikor már egészen sima, pár kanál lisztet szórok bele, kevertetem kicsit, esetleg pótolom a folyadékot, majd az egészet a fővő tökhöz öntöm. (mindenki maga döntse el egyébként, mennyire szereti sűrűn, annak megfelelően növelje az olajosmagvak és a liszt mennyiségét)
Jól összerottyantom - érdemesebb pár perccel tovább kavargatni, mint az eredeti tejfölös változatot - és el is készült.
Szerintem egészen kellemes ízhatása van, és még a nagyapám is meg szokta enni. :)
Nincs az étrendben semmiféle ecet, cukor, édesítőszer (mer' az még rosszabb, mint a cukor).
Méz sem, ami azért ritkán hiányzik.
Liszt: mindig teljes kiőrlésű, többnyire tönköly búzából.
Tejtermékek közül joghurt jöhet néha, olykor egy kis tejföl, vagy túró. Sűrítéshez magtejfölöket használok inkább.
Ebből adódik, hogy a ma esti főzőcskézés során a tökfőzelék nem épp a hagyományos eljárással fog elkészülni. Tehát:
Tökfőzelék másképpen
1 fej hagymát felaprítok, vízen megpárolom, majd kis olivaolajat ráöntve 1 percig keverem (a csak olajban sült változat nehezen emészthető)
Rászórok egy kanálnyi pirospaprikát, összekeverem, és a kilónyi reszelt tököt ráöntöm.
Megsózom, felengedem annyi vízzel, hogy éppen ellepje.
Aprított kaporlevelet teszek bele, lefedem, és főzöm, amíg a tök megpuhul.
Közben turmixgépbe 4-5 evőkanál napraforgó magot, kesudiót, vagy csupasz mandulát (esetleg ezek keverékét, de kesuból a legjobb) szórok. Felengedem kevés vízzel, és összeturmixolom, amíg sima nem lesz. Olykor a főzőléből is csurgatok bele.
Amikor már egészen sima, pár kanál lisztet szórok bele, kevertetem kicsit, esetleg pótolom a folyadékot, majd az egészet a fővő tökhöz öntöm. (mindenki maga döntse el egyébként, mennyire szereti sűrűn, annak megfelelően növelje az olajosmagvak és a liszt mennyiségét)
Jól összerottyantom - érdemesebb pár perccel tovább kavargatni, mint az eredeti tejfölös változatot - és el is készült.
Szerintem egészen kellemes ízhatása van, és még a nagyapám is meg szokta enni. :)
2 megjegyzés:
Hm, nagyon szeretem a tökfőzeléket!!!
Igen, nagyon jól tud esni :)
Megjegyzés küldése