2015. november 11., szerda

Mákos-citromos keksz

Ábellel kekszet sütöttünk a héten, a hóembereket hősiesen nyomta ki a formából. Nem mondom, hogy egyszerű egy kis emberrel főzőcskézni, de azért valahogy meg lehet oldani. Általában. Csak az ember agyának kell járni ezerrel... hogyha épp nem akarod, hogy valamit tegyen, ahelyett mit lehet rábízni, és mivel nem vágja meg/ égeti meg magát. És persze leadni dolgokból. pl. nem kiakadni azon, hogy a hóemberek egy része nem felismerhető formájú. :)

A pálmazsír lehet biomargarin is, a liszt akár teljesen hajdina, és akkor gluténmentes a keksz, szezámmag helyett lehet az egész mákkal, a citrom leve helyettesíthető növényi tejjel, a variáció ezernyi. Mák helyett pl. nagyon jól illik hozzá a dió is. Ha omlósabbat szeretnénk, növeljük a liszteknél a zab arányát.

Hozzávalók:
500 g pálmazsír
200 g hajdina liszt
200 g tk liszt
100 g zabpehelyliszt
200 g eritrit
150 g darált mák
50 g szezámmag
2 citrom leve
2-3 ek növényi tej
1 cs borkősütőpor

A mákot daráljuk meg a szezámmaggal együtt, azután a száraz hozzávalókat keverjük össze.
A pálmazsírt ha lehet előtte tartsuk langyos helyen, hogy puhábban könnyebb legyen vele dolgoznunk. Alaposan gyúrjuk össze majd a száraz összetevőkkel. Amikor jó morzsás, annyi citrom levét öntünk hozzá, amitől összeáll a tészta. Nekem ez kb. 2 citrom leve volt, és néhány kanál növényi tej.
A tésztát kilisztezett lapon kb. fél centi vastagra nyújtjuk. Formákat szaggatunk ki belőle, tepsibe helyezzük, és közepes hőfokon kb. 20 perc alatt megsütjük.
Amikor kivesszük, még puhább, azután pár perc múlva megkeményedik.
Dobozba zárva hosszabb ideig eláll.



Nincsenek megjegyzések: