Melegben semmiképpen sem eszünk nyers tojást, így kell valami jó alternatíva. Ez a változat többek szerint is annak minősül, bár inkább már a tartármártásra hajazik, nem olyan tömény.
Növényi majonéz nálam általában úgy néz ki, hogy némi olajos mag, főtt krumpli, olaj és ízesítés. Az íze tényleg hasonló lehet az eredeti majonézes alaphoz, csak mérjük bátran az olajat és esetleg borítsunk bele némileg több mustárt is. :) Félre téve a tréfát, szerintem e két utóbbi nélkül is elég finom lehet, ha eltaláljuk az ízesítését.
Ezt a petrezselymes alapot a karfiolkrémhez szoktam leggyakrabban használni, de önmagában is kellemes pl. rizsköret és fasírt mellé.
Hozzávalók:
1 marék kesudió (vagy fele kesu, fele napraforgó)
1-2 nagy főtt burgonya
4-5 ek hidegen sajtolt napraforgó olaj
1 tk eritrit vagy gyümölcscukor
1 tk citromlé
1 csipet só
1 csokor petrezselyemzöld
A kesudiót annyi vízzel, ami ellepi, összeturmixoljuk finomra. Hozzáturmixoljuk az olajat, a cukrot, a citromlevet, sót és a petrezselyem zöldjét. A végén beledolgoztatjuk a burgonyát is, annyit, hogy sűrűbb masszát kapjunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése