2014. szeptember 9., kedd

Töltött csillagtök

A csillagtök az, amit szeretek megnézni, aztán ottmarad a piacon. Nem ettem meszet felkiáltással...
Egyszer ültettem, évekkel ezelőtt, és fogalmam nem volt, Anya miért hüledezett rajta, hogy 8-10 bokorra való magot ástam el. :) Nyár közepére már világos volt. Mire készen van egy lefarigcsálásával az ember, a jó kis cukkini már ki is sült...
Az idén is csak azért készült, mert már elhalványodtak az emlékek. :)

Hozzávalók:
1 csillagtök
1 bögre köles
15 dkg mozzarella sajt
3-4 paradicsom
3-4 fej gomba (elhagyható)
1 tk só
1 tk vegamix
1 tk kókuszzsír
fűszerek (borsika, bazsalikom)

A kölest 3,5x-es vízben vegamix-szel, sóval megfőzzük.
A csillagtököt megtisztítjuk, a kalapját levágjuk, a belsejéből a magokat egy élesebb szélű kanállal kivájjuk. Egy tűzálló edény alját a kókuszzsírral kikenjük. A gombát megtisztítjuk, és az edény aljára szeleteljük. A sajt felé megreszeljük, és összekeverjük a kölessel. Az edénybe halmozzuk a köles egy részét úgy, hogy a töknek maradjon hely középen. Belehelyezzük a tököt, megtöltjük a maradék kölessel. Ráhelyezzük a tetejét. A paradicsomokat szeletelve az étel tetején eligazítjuk. Megszórjuk a maradék sajttal.
Bő egy óra alatt közepes lángon megsütjük.

VEGÁN változat

Hozzávalók:
1 csillagtök
1 bögre köles
3 ujjnyi gabonakolbász
3-4 paradicsom
3-4 fej gomba (elhagyható)
1 tk só
1 tk vegamix
1 tk kókuszzsír
fűszerek (borsika, bazsalikom)

1 marék kesudió és napraforgó keveréke
1 csipet só
1 piros húsú paprika (elhagyható)
2 ek sörélesztő pehely (elhagyható)
kevés víz

A kölest 3,5x-es vízben vegamix-szel, sóval megfőzzük.
A csillagtököt megtisztítjuk, a kalapját levágjuk, a belsejéből a magokat egy élesebb szélű kanállal kivájjuk. Egy tűzálló edény alját a kókuszzsírral kikenjük. A gombát megtisztítjuk, és az edény aljára szeleteljük. A gabonakolbászt összekeverjük a kölessel. Az edénybe halmozzuk a köles egy részét úgy, hogy a töknek maradjon hely középen. Belehelyezzük a tököt, megtöltjük a maradék kölessel. Ráhelyezzük a tetejét. A paradicsomokat szeletelve az étel tetején eligazítjuk.
Sajt helyett a magkeveréket használjuk, amit turmixgépben finomra mixelünk annyi vízzel, hogy tejföl sűrűségű szószt kapjunk. Ráöntjük a vegán sajtszószt, és bő egy óra alatt közepes lángon megsütjük.

Nincsenek megjegyzések: