2014. szeptember 21., vasárnap

Előadássorozat

EGÉSZSÉGÜNK TITKAI – ÉLETMÓD ÉS GONDOLKODÁS
2014. szeptember-december

6 részes, tudományos-ismeretterjesztő előadás-sorozat
hétfői napokon, 18 órai kezdettel

az Életpont Nonprofit Közhasznú Kft. és a Kőrösi Csoma Sándor
Kőbányai Kulturális Központ szervezésében

Részletes program:

  1. Szeptember 29. Miért kell óvatosnak lenni az általánosított táplálkozási tanácsokkal? Az egyénre szabott étrend. Hogyan étkezzünk, ha már nem vagyunk egészségesek?
Gyakran megesik, hogy általánosított tanácsokat hallunk és úgy gondoljuk, mindenkire azonosan érvényesek. Egyesek a tejtermékeket, mások a dióféléket, vagy a túl sok rostot nem viselik jól. Mivel nincs két egyforma szervezet, így szelektálni kell a tanácsokat is. De honnan tudhatom, hogy rám melyik tanács érvényes? Milyen jelekből tudok következtetni arra, hogy mit szabad alkalmaznom és melyeket kevésbé?
Ezzel és más érdekes kérdésekkel foglalkozik az előadás.

  1. Október 13. Az epigenetika jelentősége avagy hogyan tudjuk befolyásolni jó vagy rossz irányba a génjeink működését?
Sokáig azt hittük, a gének, melyekkel születünk, megváltoztathatatlanok. Mégis e téren is nagy fordulat következett be: kiderült, hogy génjeink aktívan „dolgoznak” életünk folyamán, sőt a környezeti és életmódbeli hatások is visszahatnak rájuk. Úgy tűnik, életvezetésünkkel befolyásolhatjuk genetikai állományunkat. Hogy hogyan? Ezzel foglalkozik az epigenetikával foglalkozó előadás.

  1. Október 27. Mit tesz az agyunk alvás közben? Milyen súlyos egészségkárosító hatása lehet az alváshiánynak?
Sokszor esik szó az életmódról, de ezen belül inkább az étrendet és a mozgást említik, kevésbé az egyéb tényezőket, pedig az alvás legalább olyan fontos, mint az étkezés. Az alváskutatások során sok érdekes és tanulságos eredmény született, melyeket érdemes csokorba szedve közreadni. Az alvás „gyógyít”, míg a kialvatlanság agresszívvá és beteggé tehet. E témakörbe enged bepillantást az előadás.

  1. November 10. Civilizációs betegségek I. Visszafordíthatók-e a szív- és érrendszeri betegségek? Új tudományos eredmények és tapasztalatok.
Sokat tudunk a szív- és érrendszeri betegségekről, mégis újszerűnek számít az az új felismerés, amely szerint e betegségek visszafordíthatók is lehetnek. Még elrontott évtizedek múltán is a szervezet képes megújulásra, regenerációra. E figyelemfelkeltő eredményekkel foglalkozik az előadás.

  1. November 24. Civilizációs betegségek II. Visszafordítható-e a felnőttkori (II.tip.) cukorbetegség? Meglepő eredmények a megelőzésben és kezelésben.
A cukorbetegség folyamatának megértése szintén sok új eredményt hozott. A kezdődő cukorbaj tudatos életvitellel akár vissza is fordítható, ha az anyagcserét jó irányba befolyásoljuk. Az előadó ugyan nem orvos, de részben életmód-oktatóként, részben szakkönyvek fordítójaként jól ismeri a témát és számos érdekes információval és irodalmi adattal szolgál a hallgatóknak az előadáson.

  1. December 8. Egy új betegség: a GAP-szindróma. Az emésztőrendszer és az agyi-idegi működés újabb összefüggései.
Az emésztés és az agyi-, idegi rendszerek működése sokkal komolyabb összefüggést mutat, mint ahogy azt eddig hittük. Bizonyos fehérjemolekulák vagy más anyagok a lakosság egyes részénél enyhébb, másoknál komolyabb tüneteket okozhatnak. A téma súlyát az adja, hogy az élelmiszer-összetevők és a pszichológiai, lelki-szellemi működés kapcsolatát mutatja be, új szemszögből vizsgálva az étkezést – a viselkedési és magatartási zavarok oldaláról.


Előadó: Tóth Gábor okl. élelmiszer-ipari fejlesztőmérnök, szakíró, szak (1., 6. előadás)
Kecskeméti János mentálhigiénés előadó, lelkész (2-3. előadás), valamint
Sonnleitner Károly életmód-tanácsadó, fordító, lelkész (4-5.előadás)

Helyszín: Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ
Belépődíj: 350 Ft/alkalom

Az alkalmak nonprofit jellegűek, az előadások után megbeszélésre,
valamint egészségvédelemmel kapcsolatos könyvek, hanganyagok,
hazai élelmiszerek, fejlesztések kedvezményes beszerzésére nyílik lehetőség.

Információ: taplalkozas@gmail.com, telefon: 06-20/772-2220


Pontos info: INNEN

Nincsenek megjegyzések: