2014. január 1., szerda

Csicseri borsó, bab, lencse, fekete szemű menyecske - avagy hummusz a kenyérre

Vagy csicseriborsó pástétom. Kinek hogy tetszik.
Amikor gyerek voltam, annyit tudtam kb. a csicseriborsóról, hogy valamiképpen a babfélék rokona lehet, mert úgy szól az ének... :) Később aztán Anya sokszor készített csak úgy natúran főve is, mert úgyis nagyon finom, persze falafel gombócnak sem rossz.
Legutóbb humusz készült olívabogyó feltéttel.

Hozzávalók:
2 bögre csicseriborsó megfőzve / vagy  konzerv doboz
3 ek szezámpaszta, vagy tahini
1 nagyobb gerezd fokhagyma
1/2 citrom leve
1 tk só
2 ek olivabogyó apróra vágva
2 ek olivaolaj

A csicseriborsót, ha magunk készítjük, érdemes beáztatni előző este, és másnap a vizét leöntve megfőzni. Ha előre gondolkozunk, akár 2 napot csíráztathatjuk is, és azután mehet a fazékba, úgy könnyebben emészthetővé válik.
A szezámpaszta összetevői végeredményben szinte ugyanazok, mint a humuszéi, ezért külön nem szoktam ehhez készíteni, hanem csak némi vizet összeturmixolok szezámmaggal, és azt adom a krémhez. (Egyébként 10 dkg szezámmaghoz 1-2 gerezd fokhagymát, 3 ek olivaolajat, 50 ml vizet, némi citromlevet és sót adunk, azt turmixoljuk finomra. Ez a krém már önmagában is használható.)
Az összes hozzávalót egy nagyobb edényben összeturmixoljuk az olívabogyó kivételével. Azt a végén apróra vágva halmozzuk a krém tetejére. Ha nagyon sűrű lenne, a megfőtt levével hígíthatjuk.
Teljes kiőrlésű kenyérrel komplettált fehérje tartalmú eledelt kapunk, ami igen magas magnézium és kalcium tartalmú.



Nincsenek megjegyzések: