2014. január 7., kedd

Padlizsán csónakok

Jó régen vár a posztolásra ez a recept. Még ősz végén készült, mikor leszedtük a fagy elől a padlizsánokat, és elég sok apróság is sorra került. Akkor találgattuk, hogy mi készüljön belőle.

Hozzávalók: 
4 db kisebb padlizsán
15 dkg szejtáncsík / szójakocka / Goody-foody
15 dkg barnarizs
1 szál répa
1 kis fej vöröshagyma
1 marék olajos mag
3 tk só
2 ek olivaolaj
fűszerek (bazsalikom, borsikafű, köménymag)

A barnarizst 2,5x-es mennyiségű sós vízben 45-50 percig főzzük.
Ha szójakockát használunk, jó sós vízben megfőzzük, átmossuk, leszűrjük, majd kevés olajjal és fűszerrel megkeverve állni hagyjuk. 
A szejtán készítésre még sosem vettem rá magam, inkább készen vásároltam itt a bioboltban, de ha valaki nagyon ráér, KatAnyaka leírása nagyon jó kiindulópont. (A kiposztolása óta szemezek vele, hogy majd egyszer...)
A répát lereszeljük, a vöröshagymát felaprítjuk. A padlizsánokat kettévágjuk hosszában, a belsejét (ujjnyi vastag szélét hagyva) kivájjuk, a belét apróra vágjuk, a vöröshagymával együtt a rizshez keverjük. Picit sózzuk, fűszerezzük, majd a padlizsán csónakokat kibéleljük vele. 
A tetejére halmozzuk a szejtán csíkokat, némi répát.
A végén az olajos magokat kevés vízzel összeturmixoljuk, picit sózzuk azt is, és a csónakok tetejére öntünk egy egy adagot (tejföl, vagy sajt helyett).
A csónakokat olajjal kikent tepsibe tesszük, és bő fél óra alatt készre sütjük.



Nincsenek megjegyzések: