2013. szeptember 18., szerda

Tökmag fasírt

Évekkel ezelőtt készítettem utoljára, pedig nagyon finom, és egyszerű, kevés alapanyagra van szükség. Nagy Zsuzsa receptes könyvéből származik az eredeti.

Hozzávalók (kb. 2 nagy tepsire)
1,5 bögre köles
1,5 bögre aprított tökmag
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 ek vegamix
1 ek só
1 dl olívaolaj
1 tk őrölt kömény
1 bögre tk zsemlemorzsa

A kölest háromszoros vízben vegamix-szel és sóval megfőzzük. A tökmagot apróra vágjuk, a vöröshagymát szintén. A fokhagymát összenyomjuk. Mindezt  összedolgozzuk, hozzáadjuk a köményt. Vizes kézzel lapos kis fasírtokat formázunk, meghempergetjük őket zsemlemorzsában, és kiolajozott tepsiben 25 percig sütjük. Félidőben megfordítjuk őket, és úgy sütjük tovább.


7 megjegyzés:

pkatus írta...

Szia Brigi! Szimpi a recept, mindenképp ki fogom próbálni, ha a Manócskám (holnap lesz egy hónapos:) hagy majd némi szabadidőt :-P
Kíváncsi lennék a véleményedre azzal kapcsolatban, hogy nem gond e időnként tofut enni szoptatás alatt. Te szoktál szóját enni (bármilyen formában)?

Bridge írta...

Szia Katus!
Gratulálok a picihez. Ilyenkor nem egyszerű a világ még, hol nevet az ember, hol sír. :)
A tofuval kapcsolatban. Minden baba más és más, van akit egyáltalán nem zavar, van akit igen. Nekem egy extrahasfájós jutott, mindennel nagyon csínján kellett bánom az elején főleg. Így a tofu elmaradt 2-3 próbálkozás után.
Azért javaslom, hogy próbáld meg, mert nagyon jó fehérjeforrás, viszonylag könnyen emészthető, és ez fontos ilyenkor. Különben észre sem veszed és lemennek az izmaid, csak az tűnik, fel, hogy kevésbé bírsz el dolgokat...
És lehet, hogy Manócskának meg sem fog kottyanni.
Az LLL liga szerint minimum 12 óra múlva jelentkezhet az egyes ételek hatása, de nálunk a sárgabarackos gombóc 24-27 óra múlva okozott 10-10, perces ordítást. Azóta nem ettem.
Viszont az összes családtagom szerint egy nagy humbug az, hogy az általam megevett kaja miatt fáj a hasa.

Bridge írta...

Ja igen, szójatejet használok ha úgy alakul zsömlébe, kalácsba, rakott krumpliba, vagy ami jön. Szójajoghurtot csínjával, néha pár szelet felvágottat, vagy goffri tésztába 1-1 kanál szójaizolátumot.

pkatus írta...

Köszönöm! :-) Meg a gyors választ is ;-)
Igen, én is arra jutottam, hogy próbálkozok, aztán majd látjuk. A védőnő felsorolta, hogy milyen ételeket kellene kerülni, hááát nem tudom, ezt betartani úgy, hogy minden szükséges tápanyaghoz hozzájusson az ember....
Meg egyébként is, egy idő után azért a tészta, alma, krumpli trió kissé uncsinak tűnik :-P
No de sebaj, majd a blogodból merítek ihletet :-)

pkatus írta...

Valamiért nem jelent meg az előző hozzászólásom :-(

Bridge írta...

Szia Katus!

Akkor jelennek meg az egyes megjegyzések, ha külön engedélyezem. A spam-ek miatt van így. Egyébként minden egyéb megjegyzést meg szoktam jeleníttetni. Még a negatív kritikát is, ha esetleg visszanézel.
Csak épp a hétvégén nem volt időm ilyesmire.
Igen, valóban úgy tűnik, rövid az ételes lista, aztán csak rájön az ember, hogy mégsem, de amikor felöltözni sincs ideje, nehezebben forognak ilyen irányban a gondolatai is. :)
Egyébként nem lehet mindent kihagyni. Ahogy nő a baba, hozzászokik ahhoz is, ha puffasztóbb jellegű ételeket eszel.
Reisinger Orsi azt javasolja, ha mégis eszel pl. hüvelyeseket, akkor azokat csíréáztasd, és azután főz meg. Majd passzírozd át, és úgy fogyaszd. Akkor okoz a legkevesebb problémát. Macerásnak tűnik, de így legalább be tudod építeni az étrendedbe.
És azt is vedd figyelembe, hogy egy az apróság nem csak azért sírhat, mert fáj a hasa. Az embernek pipálnia kell, nem éhes, nem kakilt be, nem álmos, nem volt túl sok az inger, és a játék, aztán jön a has és fogfájás, meg ilyenek.
Ábel pl. az második hónap elején nagyon sokat sírt, azt hittem nagyon fáj a hasa, vagy éhes, mindent kipróbáltam, aztán leraktam a végén az ágyba, hogy ezzel én már nem tudok mit kezdeni, elhelyezkedett, és aludt két perc múlva, mint a bunda. Azután már tudtam, hogy ez a jellegű sírás mit jelent.
Kitartás. :)

pkatus írta...

No, látszik mennyire rutinos hozzászóló vagyok... :-P