2012. május 12., szombat

Párolt zeller és padlizsánkrém

Sajnálom, hogy az utóbbi időben kevesebb bejegyzés volt. Anya szakdolgozatával kezdődött, aztán különböző munkálatokkal, és néhány nap szabadsággal folytatódott az ok sorozat. Most meg munka van és "országjárás". A saját gépem múlt hét elején láttam 1 órára, előtte szintén. Elnézést mindenkitől, igyekszem összeszedni magam.

Azért sütés-főzés van, de az egyszerűbb fajtából többnyire.
Pl. vegán zöldbabfőzelék, gyümölcsleves (mondjuk ez nem friss cseresznyéből, de már nemsoká), hajdina piskóta, meg ilyenek. 
A múltkor zellert pároltam, padlizsánkrémet készítettem a teljes őrlésű tönkölyliszttel készült cipókhoz. 

Párolt zeller
A zellert nagyon egyszerű elkészíteni, megtisztítjuk, felvágjuk ujjnyi darabokra, kevés vízzel és sóval megpároljuk, majd a végén némi olivaolajjal átforgatjuk, és készen is van. Akár sült burgonya helyett is használható köretnek. (Candidások figyelem. :) )

Padlizsánkrém
Télire eltett padlizsánkrémből és vegán majonézből kevertem a krémet.
Főzzünk meg 2 közepes burgonyát héjában.
Ha friss padlizsánunk van, süssük meg a sütőben, majd húzzuk le a héját. Amíg sül, elkészíthetjük a majonézt.
A turmixgépbe 2 ek kesudiót és 1 ek napraforgómagot teszünk. Kevés vízzel finomra kevertetjük. Majd ezután hozzáadunk 1 púpos ek Vegimilket (növényi tejpor), 1 tk szójalisztet, 1 ek citromlevet és 1 tk mézet. Annyi vizet adunk hozzá, hogy összeturmixolhassuk az összetevőket. Belerakjuk a 2 megpucolt burgonyát is, a végén belecsurgatunk 1/2 dl olajat és 1 kk sót. 1 ek mustár kerülhet bele opcionálisan.
Amikor mindez megvan, egy pici fej lilahagymát megpucolunk, és a majonézzel, padlizsánnal összeturmixoljuk.


Nincsenek megjegyzések: