2010. június 20., vasárnap

Árpás csónak

Hm, hallgattam. Sokáig. Vizsgaidőszak volt, barát, barátnő, kerti munka, fólia... S nem ígérek semmit, mert ezután meg táborok jönnek. Fürkész, főiskolai, romániai esküvő... Ennyire hanyagolni azonban nem szeretném a közeljövőben.

Csütörtökön este elég későn sikerült hazaérni, azonban annyi segítségem volt, hogy Mama megfőzött előre fél kg árpát a lecsóhoz. Volt cukkinim, padlizsánom, de csak nézegettem, hogy mihez lehetne ebből kezdeni. A múltkori kölessel töltött padlizsánt nem akartam megismételni, mert reggelire pár napig nagy kedvencünk a köles rétes volt, miután körtéhez jutottam. (Bár anélkül is megvalósítható lenne.) Paprika terem a fóliában, az is volt, nézegettem, jöttem-mentem a kamrába be és ki. Anya nevetve csóválta a fejét. :)
Tofut a töltött paprikában ettem, szintén hanyagolandónak ítéltem. A végén maradtak az egyszerűbb összetevők, és elkészülve nem is bántam meg, mert nagyon ízlett. Valószínűleg a fűszerezése miatt a Nenike (apai nagymamám testvére) által készített régi hurka ízét juttatta eszembe. /Nem mintha vágynék rá, csak úgy emlékeztetett./


Egyébként miért is jó az árpa?
Hűtő hatású, ha újra 30 fok fölött lesz, jól fog jönni. :)
Igen nagy mennyiségben tartalmaz foszfort, kalciumot, káliumot, magnéziumot. Viszonylag magas a fehérje tartalma, és sokféle vitaminban gazdag, úgy mint A, B1, B2 , B5, B6, E-vitaminokban. Magas a rosttartalma, és könnyen emészthető. Gyulladáscsökkentő és vizelethajtó hatása ismert.
A fentiekből kifolyólag tehát jó hatással van az agyműködésre, a szív és érrendszerre, és a csontokra is.

Töltött padlizsánok - avagy Árpás csónak

Hozzávalók:
3 nagy padlizsán
30 dkg főtt árpa
5 paprika
1 kis fej hagyma
4 ek olivaolaj
1 ek vegamix
1 tk petrezselyemzöld
1,5 tk bazsalikom
1 kk borsikafű


2 kis marék olajosmag
1/2 citrom leve (de elhagyható)

Az árpát érdemes egy éjszakára beáztatni, vagy 6-8 órára legalább. Akkor 25-30 perc alatt megfő, egyébként 40-45 perc kellhet neki.
A padlizsánokat kettévágtam, a belsejét kikapartam úgy, hogy kb. ujjnyi vastagok maradjanak.
Belehelyeztem őket némi olajjal kikent tepsibe.
A "csónakok belsejét" sóval picit meghintettem.
A  padlizsánok kikapart belét pár kicsumázott paprikával, némi sóval és egy kis fej vöröshagymával összeturmixoltam. Hozzáadtam az árpát és a fűszereket is, 2 ek olivaolajat, majd mindezzel megtöltöttem a "hajókat".
A tetejére 1 marék mandulából és 1 marék napraforgóból némi vízzel és citrom levével turmixolt szószt öntöttem, mely sülés folyamán szépen megpirult kb. 1 óra hossza alatt közepes hőfokon.

2 megjegyzés:

Anna írta...

Rég készültem padlizsán csónakot sütni, de ez a töltelék a legjobb az összes recept közül amit eddig olvastam.

Bridge írta...

Hát, nem túl bonyolult. De tényleg finom volt.