2010. június 28., hétfő

Karácsonyi ajándék

... mondtam én nekik, hogy te sütötted, de azt mondták, bolti!
Most nem tudom, hogy a kiflijeimre nézve sértés, vagy dicséret a fenti mondat. :)

És mindez hogyan függ össze a karácsonnyal? Ezek a kiflik bizony karácsonyi ajándékként készültek az öcsémnek. Mikor december környékén azon agyaltam, mivel is lephetném meg a barátomat, ami nem pénzért vehető, eszembe jutott, hogy készítek kártyákat, amik egy egy alkalomra szólnak. Mint az étkezési jegyek.
Mindezt átfordítottam a családomra is, ők főleg "étkezési utalványokat" kaptak. Fehér kiflit sütés, mosogatás kiváltás, rakott tészta készítés, és egyéb igen "értékes" ígéretek váltak tulajdonukká papíron.
Tesóm egyik szombat este meglibegtette az egyik papírost. Mondtam neki, hogy max. délután, mert másnap reggel Katushoz megyek látogatóba, és az prioritást élvez. Aztán hajnalban felébredtem, kimentem a mosdóba, és visszafelé sajnos hagytam, hogy elkezdjen kattogni az agyam. Nagyon jó alvó vagyok, de néha nem működik a dolog. Így 4 óra 3 perckor újra kimásztam az ágyamból, és a sólámpa gyenge fénye mellett nekiálltam fehér kifli receptet vadászni Limaránál.
Az öreg tésztás változat kiesett, a 20 perces kelesztésűt ki akartam hagyni, hogy majd visszafekszem... végül 3 receptből alkottam saját változatot. Régen dolgoztam már teljesen fehér tésztával, fura is volt.
Az viszont még inkább, amikor délután hazaérve emlegették, hogy készíthettem volna barnából is... Jól hallottam? Kérdeztem magamtól, de nem szóltam semmit. :) Külön kívánságra másnap ismételtem, de az egyik adag finomlisztet jelentős mennyiségű teljeskiőrlésűvel váltottam fel. Megdöbbenésemre jobban fogyott, mint a fehér. A barátom is barna kiflivel a kezében jött ki hozzám a fóliába megtekinteni, mit is művelek, pedig szabadon választhatott, figyelő tekintetem 50 méterre volt. ;)

Hétfőn (Pünkösd lévén itthon voltunk - azóta írom ezt a postot) ismétlést kértek. Így a 2 nap alatt 2,5 kg lisztből készítettem kifliket fehér és tk. lisztből, tehéntejből és szójatejből vegyesen.

 A kiinduló recept a sós kifli és az óriáskifli volt. Ez utóbbival a poszt megjelenése óta szemezek, hiszen a tesómmal nagyon szerettük, Füzesabonyban lehetett kapni a nagy ABC-ben, azonban sosem sütöttem meg, mert túlságosan is fehér. :)
Akkor hajnalban azonban nem voltam egészen beszámítható, és meg is ígértem, így kaptak valami hasonlót.
Az öregtésztán akadtam meg. A 20 perces kiváltás sem tetszett, mert terveim között az szerepelt elsődlegesen, hogy bekészítem a gépbe, és visszafekszem aludni 1,5 órára. Aztán csak bekevertem az "előtésztát".


 Sós kifli (10 nagyobb darabhoz) 

Hozzávalók az előtésztához:
20+5 dkg rétesliszt
kb. 2 dl langyos tej
1 ek méz
2,5 dkg élesztő

Az 5 dkg liszt kivételével az össze hozzávalót összekavartam galuska sűrűségűre a kenyérsütő formájában. A tetejét megszórtam a maradék liszttel, és 1/2 óráig kelesztettem, mivel hidegen tettem bele a tejet. Amúgy biztosan elég a 20 perc is.

További hozzávalók:
50 dkg finomliszt
2 dl tej
1/2 dl víz
5 dkg vaj
1 ek szejtán
1 ek burgonyapehely
1,5 tk só
1,5 dkg élesztő
magok/nagy szemű só


A kelni kezdett tésztához hozzáadtam a legutolsó összetevők kivételével az összeset. Beindítottam a gépet sima kenyér programon, és hagytam, hogy jól átdagassza, kelessze, majd újra dagassza. Olyan órahosszáig tartott mindez.  Addig bekészítettem a régi gépünkbe egy másik ugyanolyan adagot, mosogattam, meg elpakoltam. Készítettem magamnak reggelit hajdinából, szójajoghurtból, és cseresznyelekvárból. Gyorsan szaladt az idő.
Ha nem géppel dolgoztatunk, alaposan dagasszuk meg, hagyjuk 1/2 -3/4 órát pihenni, míg legalább a kétszeresére nem kel, azután formázzunk belőle kifliket.
Amikor már ki akart buggyanni a formából, kiborítottam az egyik adagot egy kilisztezett deszkára. Viszonylag kör alakúra nyújtottam, és hasonló méretű háromszögeket próbáltam vágni, összesen 10-et. A háromszög talpától indulva feltekertem őket, majd sütőpapírra helyeztem. (A sütőpapír jó minőségű, azon nem spórolok, miután néhányszor vakartam már zsömléről, piskótáról a vacakabbat. Így ki sem kell olajoznom.)
A tetejét megkentem egy kis langyos vízzel, és megszórtam nagy szemű sóval, köménymaggal. Némelyikre szezámmag került, de ízlés szerint süthetjük napraforgó-, vagy tökmaggal is.
Bő fél óráig kelt. 


Reform sós kifli (10 nagyobb darabhoz) 

A teljes kiőrlésű lisztből készül kiflik csak abban különböztek, hogy tönkölylisztet és szójatejet használtam. A vaj maradt, de olajjal is készítettem már. Abból kb. 1 dl szükséges.

Hozzávalók az előtésztához:
20+5 dkg tk tönkölybúza liszt

kb. 2 dl langyos szójatej
1 ek méz
2,5 dkg élesztő

További hozzávalók:
50 dkg tk tönkölybúza liszt
2 dl szójatej
1/2 dl víz
5 dkg vaj
1 ek szejtán
1 ek burgonyapehely
1,5 tk só
1,5 dkg élesztő
magok/nagy szemű só

A munkafolyamat ugyanaz, mint fentebb a fehérebb társaknál...

40 percig 180-190 C-on sült két tepsivel. Kb. fél óra után meg szoktam cserélni őket, a fenti megy az alsó rácsra, az alsó a fentire. Kelt tésztánál nem használok hőlégkeverést, mert nem szereti sem az, sem a piskóta. :)
 A Sógornőm vette ki, mert mire elkészült, már Katus mellett ücsörögtem jópár km-rel arrébb, csak egy kedves sms jelezte, hogy köszönik szépen a reggelit. :)


1 megjegyzés:

Szamóca írta...

Nagyon guszták lettek ezek a kis kiflik.
A sütőpapírral már nekem is voltak kellemetlen élményeim, úgyhogy vettem egy szilikon sütőlapot és ezzel nagyon meg vagyok elégedve, semmi sem ragad rá.