2009. június 9., kedd

Vegán gyümölcsleves

"Ez gyümölcsszósz!" Közölte a gyümölcslevesért nem rajongó hugom, amikor néztem, hogy a hűtő hátuljából miért vadássza a nagy fazekat... Tényleg sűrű lett, de általában sem szeretem a híg lőréket. "Minek, csak lötyög a hasamban?!" Mondta az öreg király a Süsüben, és ez erre is igaz. :)
Az utolsó adagot szedtem le tegnap, e pillanatban valahogy nem is bánom. Elég volt. Élveztem, hogy este reggel cseresznyét és epret eszegetek két hete, de mostmár vágyom sósra, savanyúra, zöldségfélékre. Mivel a maradék hamar romlik, és csak 1x csináltam gyümölcslevest, nem sajnáltam hőkezelésnek kitenni a fekete kisszemű, de már-már sziruposan édes szomolyai cseresznyénkből valamennyit.

Így készült:
1 kg cseresznye
3-4 db alma
3 marék eper
csipet só
2 marék kesudió vagy mandula
4 ek tk liszt

A cseresznyét kimagvalatam, az almát felkockáztam. Mindkettőt felforraltam annyi vízzel, ami ellepte, és hozzáadtam 1 csipet sót. Ezalatt a kesudiót 2 dl vízzel összeturmixoltam míg sima nem lett a krém állaga (pár percet igénybevesz), aztán beleszórtam a 4 kanál lisztet is. Tettem hozzá még valamennyi vizet, hogy könnyen keverje, majd mindezt hozzáöntöttem a gyümölcsökhöz kavargatás mellett. Jó 5 percig hagytam, hogy összefőjjön, majd elzártam a gáz. Azután szórtam csak bele az epret.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Brigi! A liszt helyett mivel lehetne sűríteni? Banánnal esetleg?

Bridge írta...

Ha a gluténmentesség a cél, akkor barnarizsliszt, zabliszt, vagy a menzákon is használt kukoricakeményítő a legjobb megoldás.
Egyébként ha kesudió, vagy mandulatejföllel csinálod, liszt nélkül is besűríti egészen jól.
A banánt azért nem ajánlanám, mert más jellegű az íze, ami még frissen el is megy, de nagyon hamar romlik, és megbarnul.