2017. december 12., kedd

Sütőtökös kiflik, bucik

Már nem tudom, hogy jött az ötlet, de elkészült, és finom lett. :) Egyszerűen egy darab sütőtököt s ütésre szánt darabok közül lereszeltem durva reszelőn, és hozzáadtam a tésztához.
A tönkölybúza liszttől függően előfordulhat, hogy kíván még vizet. Nekem a  Csókos Fanny féléhez majdnem 4 dl folyadék kellett. 

Hozzávalók:
40 dkg tk tönkölybúza liszt
20 dkg tönkölybúza fehér liszt
200 ml növényi tej
160 ml víz
2-3 ek olivaolaj, vagy 50 g biomargarin
2-3 ek lereszelt sütőtökbél
1,5 tk só
1 tk gyümölcscukor
1,5 dkg élesztő

Kenyérsütőgéppel megdagasztatjuk az összes hozzávalót. Vagy ha nincs, kézzel megdagasztjuk úgy, hogy először az élesztőt a meglangyosított növényi tejben felfuttatjuk, majd a száraz hozzávalókhoz adjuk a többi folyadékkal is. A végén sütőtökbelet is belekavarjuk, és addig dagasztjuk a tésztát, míg jó ruganyos nem lesz, és "csöpög a plafon". :)
A kiflikhez a tésztát kinyújtjuk, háromszögeket vágunk, majd feltekerjük őket. A tetejét megszórhatjuk szezámmaggal, sóval, ízlés szerint.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, majd 40 percet kelesztjük.
Bő fél óra alatt közepes lángon sütjük.





A sütőtökkrémleves receptje ITT. A mellette lévő kifli céklás változat. Nem rossz, de nekem a sütőtökös jobban bejött.




Nincsenek megjegyzések: