2016. december 15., csütörtök

Limara csavart briósa másként (Szakácsmustra 21)

Ani meghívott a szakácsmustra játékra.
Mostanában nem igen vettem részt ilyenekben, mert mindig lekéstem a határidőket. :(
Ábel, ahogy nézegettem a recepteket közölte, hogy:
- AZT süssük meg!
- Melyiket? (Görgetem vissza az oldalt)
- Hát AZT! Azt a mákosat!
- Nincs is mákunk. Tegnap beleraktuk a gofriba az utolsó adagot. Majd hozunk a Nagyitól.
- De diónk van...
Meg lettem győzve. :) Végül aztán kókuszos-vaníliás és mogyorókrémes készült. Nagyon finomak lettek annak ellenére is, hogy Limara receptjét reformosítottam kicsit. A tojást már nem akartam kivenni, így nem vegán, de tapasztalatom szerint beáztatott lenmaggal és egy kanál zabliszttel könnyen helyettesíthető lenne.
A mogyorókrémet egy régi postból kerestem elő, mert úgy érzésre készül általában, már el is feledkeztem az ott leírt történetről. Olyan jó volt olvasni. :)
A tészta mennyiségét attól függően, hogy hány darabot szeretnénk, sokszorozzuk. A töltelékek mennyisége kb. egy-egy adag tésztához elég.

Hozzávalók a tésztához:
60 dkg liszt (fele tk tönköly)
1 tk. só
3 ek. gyümölcscukor
1 tojás
kb. 3 dl rizstej
6 dkg puha vaj
2,5 dkg friss élesztő

Hozzávalók a kókuszos töltelékhez:
kb 4,5 dl növényi tej
200 g kókuszreszelék
1 cs vaníliás pudingpor (nekem most Naturás zab volt)
20 cs stevia

Hozzávalók a mogyorókrémhez:
200 g törökmogyoró
1 dl növényi tej / tejpor + pálmazsír
2 ek karobpor
2 ek olivaolaj
2 ek gyümölcscukor / sztívia stb.
vanília por
 
Először a kókuszos tölteléket készítjük el, hogy teljesen kihűljön, mire a tésztára kenjük.
3,5 dl tejet felforralunk, 1 dl-t elkeverünk a pudingporral és a sztíviával. Amikor a tej felforrt, beleöntjük a kókuszt, és folyamatos kevergetés mellett a pudingporos keveréket is. Besűrűsödés után lehűtjük.


A tészta hozzávalóit nálam is a kenyérsütő dagasztotta, mint egyébként az ilyesmit mindig. Kézzel is tökéletesen működik, csak épp időigényes és jó munkás az ilyesmi. Miután a tésztát alaposan meggyúrta a gép, hagytam az üstben kelni, majd újra átgyúrattam, és azután nyújtottam.

A mogyorókrémhez a mogyorót kicsit megpirítjuk (nálam a melegszendvics sütőben), azután a héjának a nagy részét ledörzsöljük. Darálón ledaráljuk, majd késes robotgép tartályában szórjuk. (Ha nincs, turmixgép is jó, de akkor hígabbra kell készítenünk a krémet.) Beletesszük a többi hozzávalót is a tej kivételével. A gépet elindítjuk, és hagyjuk, hogy a massza összeálljon. Kell neki idő. Azután lassan adagoljuk hozzá a tejet, míg finoman kenhető állagot nem kapunk. 
Ha nagyon jó késes aprítónk van, és nem sajnáljuk, a mogyorót addig daráltatjuk, míg egészen sűrű krémszerű nem lesz, és 1 ek pálmazsírral lazíthatjuk. Azután tej helyett növényi tejpor kerülhet bele pár kanállal, illetve a többi hozzávaló, így jóval tovább eltartható, meg hát jobban hajazik arra a bizonyos mogyorókrémre... kristályvanilinnel még inkább azt tenné, de azért már mégse!

A tésztát attól függően, hogy kisebb, vagy nagyobb brióst szeretnénk, több darabra vágjuk. Limara 6 darabot készített ebből az adagból, én a kicsik miatt fele akkorákat szerettem volna, így kb. 12 darabot.
Egyet-egyet kinyújtunk egészen vékony téglalapokra - kb 30x20-asak voltak nálam. Mivel gyorsítani akartam (Flóra ekkor már a hátamon, és Ábel is segített) hosszában a felét kentem meg a töltelékkel, ráhajtottam a tészta másik felét, a széleket lenyomkodtam. Derelyevágóval, mint a csöröge közepét, a tésztákat hosszanti irányban bevágtam 4x. Limaránál a kép jól mutatja.
Azután a végétől spirálisan feltekertem, majd brióst formáztam.
Kb. fél órát keltek zsírpapírral kibélelt tepsin, azután közepes hőfokon kb. 40 percet sültek.



4 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon szép lett és hogy finom azt tudom mert már egyszer én is elkészítettem! Békés boldog ünnepeket kívánok sok szeretettel:)

Bridge írta...

Kedves Éva! Nektek is kellemes ünnepeket kívánok.
Brigi

Éva írta...

Sokszor puszilom Ábel kisfiadat névnapja alkalmából!

Bridge írta...

Kedves Éva!
Köszönöm szépen, hogy gondoltál ránk, elnézést, hogy csak most válaszolok. Gondolom nálatok is volt fülhúzás. :)
Brigi