2016. május 12., csütörtök

Mogyorós töltött alma és muffin a töltelék maradékából

Ritkán pepecselek vele, pedig valójában nem vesz sok időt igénybe az elkészítése, csak általában sajnálom megsütni az almákat. 
Azonban egészségesebb süti alternatíva lehet, és finom is.
Dióval is készíthető, de mogyoróval igazán különleges.
A vegán töltelék maradékát általában muffin papírba helyezem, és kisütöm. Sosem lehet pontosan úgysem kiszámolni, mennyi is kell belőle, hiszen néha kisebb, máskor nagyobb lyukat sikerül faragni az almákon. (Legalábbis nekem, és különben is szeretem a töltelékét :) )
Candidások savanykás almát válasszanak, és a gyümölcscukor helyett xilitet, eritritet, vagy sztíviát használjanak. Általában szíviával főzöm meg a kölest, és kevés xilitet adok hozzá a mogyoróval.

Hozzávalók:
8 db keményebb húsú alma
15 dkg darált török mogyoró 
2 ek olivaolaj
1/2 bögre köles
2 ek növényi tejpor
3 ek gyümölcscukor vagy xilit
1 kk vanília por
1/2 citrom reszelt héja 
1 csipet só

A kölest háromszoros mennyiségű vízben vaníliával, sóval és citromhéjjal megfőzzük 20 perc alatt. 
A mogyorót megdaráljuk, az almákat kicsumázzuk. Vannak erre külön eszközök is, de egy hegyesebb késsel simán ki lehet vágni a közepét.
Amikor a köles megfőtt, belekeverjük a cukrot, olajat és a tejport, némi hűlés után a mogyorót is. A masszát azután szépen belekanalazzuk az almákba. A maradék töltelékből vizes kézzel gombócokat formázunk, amiket muffin sütő formába helyezünk.
Az almákat sütőpapírral bélelt kis tepsibe helyezzük, és a muffinokkal együtt bő fél óra alatt közepes hőfokon megsütjük, míg a töltelék kissé megpirul.

Nincsenek megjegyzések: