2016. május 27., péntek

Bodzaszörp

Nagy meglepetésként ért, hogy a bodzaszörp készítésének leírását sem az Ínyesmester éléstárában, sem a Horváth Ilona szakácskönyvben nem találtam. Duendénél emlékeztem, hogy volt egy recept, még a másik blogján, jó régen. Abból indultam ki.
Nagyon fontos, hogy a virágok sose ázzanak egy napnál tovább. Évekkel ezelőtt azért bukott meg egy otthoni projektünk, mert megbüdösödött. Tökéletesen elég szűk egy napi ázás.
Viszont szerettem volna a citromsavat kiváltani, és kevesebb cukorral is számoltam. Gyümölcscukor került bele. De rá kellett jönnöm, hogy bizony kell az eredeti mennyiség, ami 5 liter folyadékhoz 2-3 kg cukor először elképesztőnek tűnik. Persze ahogy ő is írja, minél cukrosabb, annál inkább szörp a szörp, és természetesen magasabb a hígíthatósága.
Felmerült bennem az is, hogy beleöntök egy üveg sztíviát, de aztán elvetettem.
A citromsavat lecseréltem aszkorbinsavra, a gyógyszertárban kapható por, és épp olyan savanyú, mint E betűs társa. Mivel nem főzött, valami tartósítószer szükséges, kálium-szorbát nálam.
Az üvegeket a piacon vettem, akciósan, ugyanis 850 Ft-ért sokalltam, de mivel 6 db-ot elhoztam, megkaptam 700 Ft-ért. A színe le fog kopni, de különösebben nem zavar, a funkcionalitása a lényeg.
A bodza a nagyúti udvarról van, a legfrissebb virágokból. Zamatos is lett. Gondolkozom még egy második adagon...

Hozzávalók:
6 l víz
3 kg gyümölcscukor
36 friss bodzavirág
3 bio citrom
5 dkg aszkorbinsav
1 kk kálium-szorbát

A virágokat alaposan átnézzük, kiköltöztetjük az össze lakót. Ha lehet, egy széles aljú edénybe, vagy vajlingba öntsük a 6 liter vizet és abba áztassuk a virágokat. Mellé tehetjük a citromokat is felkarikázva.
Másnap egy pelenkán, vagy más sűrű szövésű anyagon keresztül szűrjük le az egészet. A citromok húsából nyomkodjuk ki a levet, majd adjuk hozzá a cukrot, aszkorbinsavat és a tartósítót.
Keverjük el alaposan. Pár óra múlva tiszta üvegbe tölthetjük, amelyeket jól lezárunk.


Nincsenek megjegyzések: