2014. március 27., csütörtök

Zöldbab főzelék 10+

Ábel néha az anyja fia is. Szereti a zöldbabot. Újabban nagyon. Már amennyire lehet ezt mondani, mivel kevésbé vonzódik a zöldségfélékhez és a sós ételekhez. Kivéve a sült krumpilt, és a sajtos melegszendvicset. Mondjuk azt, hogy normál adagot hajlandó belőle enni. (Egyébként ki mondja meg ezeknek a kis molyfingoknak (by békési Mama), hogy a sajtos melegszendvics finom? És a sült krumpli olyas valami, ami után csurgó nyállal kell ácsingózni, és tűzforrón is hajlandónak lenni benyomni?)
Mindig változik az ízlése. Volt időszak, amikor addig ette a kenyeret, amíg kapta. Most pár falat után "megsózza" vele a földet, ha már nem kell. Egy darabig annyi gesztenyét evett, amennyit csak elé raktam. Most a sós perec, a ropi, az aszalt körte és társai a favoritok. De a reggeli gyümölcsös kásák is midig jöhetnek.
Visszakanyarodva a zöldbabra. Van már vagy 5 féle recept a blogon, a La Défense-s csicsókás zöldbabtól a palóc változatig, de Ábel miatt egy újabbal gazdagodott a recepttár. A hagymát kihagytam (még mindig érzékeny pocakú), viszont kapor mehet bele bőven, mert azt a fiatalúr szívesen fogyasztja, egészséges fűszer is, és mindig teszek bele krumplit, mert azzal jó sűríteni a papit.

Hozzávalók:
1/2 kg sárgahüvelyű zöldbab
2 szem burgonya
1 csokor kapor
1 szál babérlevél
1 tk só
3 ek liszt
1 nagy marék kesudió / 1 dl szójatej (12+) / 2 ek tejföl
1 ujjnyi gabonakolbász (kihagyható)

A zöldbabot annyi vízzel feltesszük, hogy épp ellepje (a zöldbabból is van bababarát nagyrédei, nem csak a borsóból, ha nem lenne hazai, vagy bio) a sóval, aprított kaporral és babérlevéllel. Ízesítésnek mehet bele egy darab gabonakolbász is, de el is hagyható. Amikor már puhul a bab, hozzáadjuk a felkockázott burgonyát, és együtt főzzük. 
A kesudiót finomra turmixoljuk kevés vízzel, majd hozzáadjuk a lisztet és 1-2 pohár vizet, és jól elkevertetjük a géppel. (Ha szójatejjel készítem, azt csak simán elkeverem a liszttel, majd megy a levesbe.)  A szószt, mielőtt teljesen megfőne az egész kevergetés mellett hozzáadjuk a leveshez, és bő 10 percet főzzük, hogy összeérjenek az ízek.

A picúrnak ha nagyon pépes párti, turmixgéppel összedaráltatjuk az egészet. Ha nem, simán elnyammoghatja a puhára főtt zöldségeket 1 kis villával való rásegítés után.
Candidások az első 2 hónapban a burgonyát mellőzzék.



7 megjegyzés:

Szera írta...

Szia! :) Úgy örülök, hogy rátaláltam a blogodra! Próbálok bejelentkezni állandó olvasónak, de egyenlőre nem sikerül. :( DE! Nem adom fel! :)

Bridge írta...

Szia! Köszönöm a kedves szavaidat. Pródáltad már úgy, hogy az olvasni valók listája alatt szereplő "Hozzáadás" füllel adod hozzá? Ha nem működik a blogomról indítható. Ott bemásolod a www.biobrigi.blogspot.com linket, és elvileg felveszi a motor. Remélem sikerül.
Brigi

Szera írta...

Próbálkozom! Köszönöm! :)

Szera írta...

Sikerült!!! :)

Zsuzska írta...

A sajtos melegszendvics nálunk is nagy kedvenc! :-) Finom kis főzelék, én is gyakran főzök!

Bridge írta...

Örülök neki, és köszönöm.
Brigi

Bridge írta...

Zsuzska! Igen, jól ki tudják válogatni, mi a nekik nem való. :)