2014. március 31., hétfő

Édes burgonya főzelék 7+

A csepeli piacon a szokásos kofánál mindig van édeskömény, és sokszor édesburgonya is. Egy kicsit talán drágább a többinél, de nagyrészt a családja által termelt áruval teli a pultja, a zöldségek szépek, frissek, egészségesek. Nincs az, hogy megveszem az uborkát, és két nap múlva már fonnyadt, vagy nyálkás az egész. Hát ezért szeretek nála vásárolni. Egyébként is, ha a piacra megyek, nem a nagybani külföldi árukészletet akarom felvásárolni, hanem jófajta zöldségeket. (Hamar ki lehet ám az ilyesmit szagolni - persze könnyebb annak, aki saját maga is foglalkozott ilyesmivel - de egy egy jó kérdés, és máris kibújt a szög a zsákból. Amikor arról kérdezi az ember, hogy lesz-e abból a fajta tökből, ami a múltkor volt, mert az nagyon finom... és az a válasz, hogy az attól függ, hogy most ebben az időben eldobálja-e a virágait, vagy "megkötnek"... ésatöbbi, akkor nem kell agyalni többet rajta. Vérbeli kofa sokat tud beszélni arról, hogy mi újság a fóliájukban, a földön, mit vert el a jégeső.

No, de az édesburgonyára visszatérve, ma Ábelnek azt készítettem, reménykedve, hogy azt szívesen eszi. Friss kis gumó volt. (Méretével egyenes arányban nő annak az esélye, hogy esetleg fás lesz.) Egyszer sütöttem, azt nagyon szerette. Ezt is megette, de koránt sem annyira lelkesen, mint a sült változatot.

Hozzávalók:
6+
1 kis édesburgonya / batáta
1 ek zabliszt
1 tk petrezselyemzöld
1 kk olivaolaj

12+ 
fokhagymasó
vöröshagyma só
1 tk mandula vagy kesudió őrölve

Ha már nagyobb a baba, meghinthető pici sóval, fokhagymasóval, vöröshagymasóval. Ilyen sókat a drága fűszertartónkkal kaptam, de bioboltokban kapható egyébként. Eleinte azt hittem, hülyeség, de finoman megszórni néha dolgokat nagyon jó, ha csak leheletnyi íz hiányzik, vagy a melegszendvicsre fűszerezés...

Az édesburgonyát meghámozzuk, megmossuk, és apró kockákra vágjuk. Kevés olivaolajon megfuttatjuk, majd felengedjük kevés vízzel. 1 éves babának már mehetnek bele a fűszerek is ilyenkor, illetve egy tk darált mandula, vagy kesudió is a sűrítéshez.. Megszórjuk aprított petrezselyem zöldjével, és rövid ideig főzzük. Nagyon hamar megpuhul. Akkor a tetejére szórjuk a zablisztet, gyorsan belekeverjük, rövid ideig még főzzük.

7 megjegyzés:

Zsuzska írta...

Nálunk is sütve népszerű, de úgy aztán nagyon! Csak úgy magában is vagy villával összetörve natúr joghurtba keverve nagy kedvenc! :-)

Bridge írta...

Ábelnél inkább csak magában, a joghurt, és tejföl csak fanyalgást vált ki nála. Újabban már gondolkozik azon is, hogy ne köpje ki, de erősebb a "malacabb énje" ilyenkor. :)

Dóri írta...

Szia! Meg tudod mondani, pontosan melyik kofára gondolsz? :) Köszi!

Bridge írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Bridge írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Bridge írta...

HÉV felőli oldalról első sor belső oldala. Sp@r felőli oldal almás néni, mellette a srác az épp aktuálissal, plusz aszalványokkal. Folyosó. Majd ők. Barnára festett hajú, magas. Általában a (?)vejével van kinn.
Nekik is vannak dolgaik a nagybaniról persze, de legalább nem minden.
Remélem érthető lesz, ha nem, majd megszámolom, hanyadik asztal, és hogy a vecsésiek vannak-e a "héta" mögött, mintha úgy rémlene.


Pláza

S ______________ | ___________________________________
p | V
@ | Lángosos Ruha Ruha [===][===] [===][===][===]
r | Hamburgeres Ruha Ruha [===][===] [=x=][===][===]
|
| Ruha Ruha ...
| Ruha Ruha Edény...
->
| [===][===][===] [===]

Bridge írta...

No, hiába próbáltam, nem jön össze, mert a space-eket kiveszi, tovább meg nem akarom már bonyolítani.