2014. március 25., kedd

Borsóleves - borsót hogyan a picúrnak? 7+


Eleinte, ahogy a hozzátáplálást kezdtük a kis Mazsola állandóan kunyerált a levesemből, sokszor abból ette ki a darabokat. Egyszerű volt a dolog, csak úgy kellett készítenem, hogy Ő is megehesse. Manapság muszáj vagyok turmixolni. Ha pl. 2 kis tésztát talál a pépes bolti babakajában, képes kiköpködni az egészet... Pedig azóta kétszer annyi idős. Egyébként eleszegeti az édesköményt is magában, meg a kenyeret, néha a répát, kápia paprika darabot, almát. Tehát nem a darabos kajával van baja. Mindegy no, ha azt akarom, hogy egyen, igazodom. (mértékkel)
A borsóleves kezdetek óta a kedvencei közé tartozik. Most, hogy egy éves elmúlt, tojásos galuskával is csinálhatjuk, de ha kisebb manócskáról van szó, vagy vegán családról, egyszerű zabgaluska kerülhet levesbetétként az ételbe.

Hozzávalók:
a leveshez:
1/2 kg zöldborsó
3 szál répa
3 szál petrezselyem gyökér
1 kisebb zeller
1 pici fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 tk kókuszzsír
1 csipet majoránna, őrölt kömény

víz

a galuskához:
1 tojás                              vagy             1 ek zabliszt
pár kanál tk liszt                                   1 ek tk liszt
1 tk vegamix                                         1 tk vegamix
csipet só                                               csipet só
                                                            víz

A zöldségeket megtisztítjuk, felaprítjuk, a zellert nagyobb darabokban hagyjuk. A kókuszzsíron picit megfuttatjuk őket, majd adunk hozzá pár kanál vizet. Beleöntjük a borsót is (a nagyrédeieknek van most bababarát terméke, ha nem elérhető a bio, vagy nincs házi. A Sp*rban mindig van.). Lassú tűzön hagyjuk puhulni a zöldségeket. (finomabb lesz így) Közben megpucoljuk a hagymákat, azt is beledobjuk, és hozzáadjuk a fűszereket. 
A baba miatt főzhetünk bele 1-2 szemkrumplit is. A vizet egy darabig utánapótoljuk, majd felengedjük annyival, hogy éppen ellepje. 
A galuskához a tészta hozzávalóit egy villával eldolgozzuk. A vegán galuskához adhatunk kevés őrölt lenmagot is. Ez a fajta tészta lassabban fő meg. Amikor a zöldségek majdnem megfőttek, beleszaggatjuk a galuska tésztát. Együtt főzzük.

A babának, mikor elkészült, kiveszünk nagyobb darab zöldségeket, villával összepasszírozzuk, vagy botmixerrel is dolgozhatunk.
A borsót egy kis szűrőbe tesszük, amin átpasszírozzuk, és úgy adjuk a többi zöldségféléhez. Így a borsó héja nem bántja a pocakot. (Amúgy sem lehet normálisan összemixelni, nem megy szét a legjobb géppel sem igazán.)
Ha már nagyobb, keverhetünk bele 1 kk biotejfölt, vagy összefőzhetjük 1 tk darált kesudióval. Tehetünk a galuskából is mellé 1-2 darabot.
Ha "hizlalni" akarjuk a picit, egy ek. tökmagolajjal összekeverhetjük a papit, szívesen megeszik a babák.


6 megjegyzés:

pkatus írta...

Szia Brigi! Közvéleményt kutatok vega mamik körében :-)
Te adtál már Ábelnak kendermagot valamilyen formában? Arra gondoltam, hogy ezt adom a 9 hónapos kislányomnak -a doktornénink által annyira erőltetett -hús helyett. Mi a véleményed róla?

Bridge írta...

Még nem kapott kendermagot Ábel, valahogy nem is jutott eszembe.
A metionin és cisztin tartalma, mint általában a gabonaféléknek ennek is alacsony, tehát a benne lévő fehérje csak részben hasznosul számunkra. Viszont ha komplettálod olajos magvakkal, hüvelyesekkel, máris teljes értékű fehérje. Itt a bökkenő, mert a kérdés, hogy a kicsi hol tart? Kapott már olajos magvak közül valamit? Vagy hüvelyest?
Ha még szoptatsz, akkor a fehérje kérdésen pl. nem kell annyit agonizálni szerencsére. Ha már nem tudsz, akkor nehezebb, oda kell figyelni.
Tudom, hogy a hüvelyesek, és az olajos magok a mai olvasat szerint még "messzebb" vannak, de ha nem akarsz neki húst adni, akkor azért kérdéses.

pkatus írta...

Szia! Szerencsére még szopizik :)A kenderen kívül más olajos magvat még nem kapott a kicsi. Igazából azért agyalok ezen a dolgon, mert kóstolgat ugyan már "szilárd" táplálékot, de szinte csak a gyümölcsöket hajlandó megenni :), a főzelékfélét nem igazán, hüvelyesekkel még nem próbálkoztam. De ha már egyszer eszik, jó lenne, ha az az étel nem csak a helyet foglalná a pocakjában, hanem haszna is lenne:P mert azért nyilván így már kevesebb tejecske fér....

Bridge írta...

Valóban jó, ha tápláló ételeket eszik. De a friss gyümölcsök meg azért jók, mert C vitaminban pl. kevésbé gazdag az anyatej. De érdemes lesz adnod a kendermagot is, meg az amarántot is megpróbálhatod.
Tóth Gábornak van itt egy leírása róla:
http://www.tudomanyeseletmod.hu/vasarlas/csontritkulasizuletek-erositese/okos-magos-komplettalo-formula/

pkatus írta...

Köszi szépen a linket! Az amarantot puffasztott formában használom majd minden nap. Szerinted ebben a formában is ilyen értékes táplálék?

Bridge írta...

Egyszer rákérdezek erre nálam okosabbnál. Nem tudom. Nekem csak az jutott most eszembe a puffasztott ételekkel kapcsolatban, hogy magasabb a glikémiás index-szük, hamar megemelik a vércukorszintet. Ellenben könnyebben emésztődnek, hamar felszívódnak.
A fehérjetartalma gondolom nem vész el, de ez csak saját okoskodás.