2013. május 9., csütörtök

Tavasz Ábel szemével és gyümölcsös rakott kalács

Pár héttel ezelőtt a kibújt növénykéket belepte a hó, aztán 1x csak tavasz lett. A búzavetések kizöldültek, a jácintok kidugták a kis fejüket, a fák kirügyeztek... Mire szétnéztem, és szinte először kóboroltam igazán nyitott szemmel a szülés után, döbbenten láttam: a mandulafa kivirágzott, és a szomszédasszony kertjében a barackfa csupa bimbó.
Pár héttel azután a kis magnóliafám csodaszép virágokat nyitogatott, és a japánbirs az ezernyi pirosas rózsaszín szirmaival örvendeztette meg az embert. Amikor úgy alakult, hogy kisétáltunk a patakhoz otthon, épp a fehérlő kökénybokrok szépítették a tájat. Nagyon szeretem látni, bár olyan rövid ideig tart. 
Egyik éjjel a szomszéd utcában lévő gesztenyefa lepett meg a kinyílt virágaival. Félkómásan jót tesz az embernek az ilyen látvány.
Azon a hétvégén a cseresznyefa is virágzott, szoptatás közben olyan jó volt ránézni. Itthon a biloba fa kipattant rügyeit, majd a kis zsugor levélkéket, végül a szétterült legyezőket csodálhattuk. Szó szerint, mert hogy Ábel újabban nagy szemekkel nézi, mikor rásüt a nap a levelekre, és a szél mozgatja az ágakat.
Ezt a tavaszt valahogy az Ő szemével is néztem, kicsit minden új volt. Sétálgatásunk közben mondok neki sokfélét. Hogy ez a páfrányfenyő valamikor bonsai volt, csak dédnagyanyád kiültette a kertbe, és most 8 méteres siheder. Hogy az a sok indás trombitavirág, amit Apád fűnyíróval szokott rendreutasítani. Hogy a magnóliabokrot anya tavaly kapta születésnapjára, és nagyon finom illata van. De azt is, hogy a selyemakác fák nem száradtak ki, mint a cseresznye, csak későn pattannak ki a rügyei és vicces rózsaszín legyezők lesznek az ágain.
Ábel pedig mindent alaposan megvizsgál, hosszasan nézeget, és közben élvezettel hallgatja a madárkák csiripelését. Nem egy bőgicsélésnek vette elejét a rigófütty. 
Minden gyermeknek rengeteget kellene tartózkodnia kinn a szabadban, a friss levegőn. Hiszen szép és érdekes, megnyugtató és nem utolsó sorban jó altató. (Isten keze munkája még mindig meglátható benne, és ők még ezt valahogy jobban tudják.)S hogy azért legyen egy egyszerű recept is, leírom hogyan készül a gyümölcsös rakott kalács felénk.

Gyümölcsös rakott kalács

Hozzávalók:
1/2 kg-os fonott kalács
1 l tej (szója, rizs, boci) vagy a befőtt leve helyette
2 ek gyümölcscukor
1 cs vaníliás cukor
2 ek keményítő (utóbbi kettő helyett pudingpor is lehet)
1 ek olivaolaj
gyümölcsök ízlés szerint / vagy befőttek (barack, körte, ananász, alma)

A kalácsot felszeleteljük. A keményítőt összekeverjük a cukrokkal és a tejjel / befőtt lével.
Olivaolajjal kikenünk egy tálat. Elhelyezzük benne a felszeletelt kalácsot, rászórjuk a gyümölcsöket. Az egészet finoman megöntözzük a lével és  20 perc alatt megsütjük.

Gyümölcsös túrókrémes rakott kalács

Egyik alkalommal a túrós zsömléből kimaradt töltelék, így megbolondítottam a fenti rakott kalácsot. Mindent ugyanúgy készítettem, mint az előzőleg leírtakban, csak a kalácsok egyik oldalát megkentem a túrókrémmel, ami finomra turmixolt kb. 20 dkg túróból, 100 g tejfölből, 1 ek gyümölcscukorból és 1 csomag vaníliás cukorból állt.

3 megjegyzés:

Zsuzska írta...

Köszi az infót a banánról! Ismerős amit írsz az én Kisfiam hónap végén lesz 1 éves, én is újra megnézem a világot az ő szemével!Kipróbálom ezt a rakott kalácsot, nagyon jó ötlet! :-)

Zsuzska írta...

Szia! Nézz be hozzám kérlek! ;-)

Bridge írta...

Sokszor benézek hozzád, gyűjtöm az ötleteket, mire Ábel nagy lesz. :)
Egyébként köszönöm szépen.
Ez a banán dolog tényleg megosztó, de tény, hogy szinte minden gyerek nagyon szereti.