2011. április 3., vasárnap

Szívdobogás

Az ember lánya olykor igen el tud érzékenyülni azon, hogyha azt tapasztalja, hogy szeretik. Itt most eltekintenék a szerelem és szeretet elkülönítésétől, mély érzelmek esetén ezek nagyon hasonlóak, ha kihagyjuk az első fogalom "bújós, csókolózós" oldalát. :) (Végül is az eredete közös, ugyanonnan származik.)
Tettekben mutatkozik meg, apró figyelmességekben, amit meglepve tapasztalok. Mint pénteken, amikor kinyitottam a szekrényemet, és volt benne egy banán kicetlizve. Olykor későn végezve a munkával tömegközlekedéssel egy órával hamarabb érnék haza, ezért elém jön valaki a családból, pedig neki is lenne dolga elég. Vagy körbejárja valaki miattam a fél város üzleteit, hogy valami különleges dolgot szerezzen be nekem, gyötri magát, de miután ismer, azt képes mondani, hogy "nem muszáj hordanod...".

Valami kis apró szívesség akart lenni egyik vasárnap reggelre készített mákos-barackos rakott árpa a két tesómnak, mivel mindkettő nagy mákfan. :)
Elővettem Nagy Zsuzsa "kásás" kis füzetét, és megvizslattam a recepteket hozzávalók szempontjából. Ehhez az ételhez nem sok hozzávaló kellett, némi módosítással ugyan, de erre esett a választás.

Mákos rakott árpa

Hozzávalók:
1/2 kg árpagyöngy
20-25 dkg darált mák
1 üveg őszibarack befőtt (persze ha szezonja van, akkor csakis érett gyümölcs, de hol van az még...)
2 nagyobb alma lereszelve
4 ek méz (ha a befőtt cukrozott, akkor akár el is hagyható)
1 ek olivaolaj
1 csipet só

Az árpagyöngyöt legjobb éjszakára beáztatni, azután háromszoros mennyiségű sós vízben 40-50 percig főzhetjük.
(Szerencsére ez az idő nálunk lerövidíthető egészen jól, amióta Anyunak karácsonyra Avair elektromos kuktát vettünk. Bárkinek tudom ajánlani, mert gyors, hatékony, jó.)
Egy mélyebb jénai tálat szükséges kikenni kevés olivaolajjal, majd az árpagyöngy felét eligazgatni az edény alján. Azután a reszelt alma felét kell lerakni. Megszórhatjuk a maradék mákkal, pici mézet csurgathatunk rá. Azután újabb réteg árpa jön, alma, mák, méz és a tetején a felezett barackok.
25 perc alatt 180-200 C-on hamar összesül. 


Nincsenek megjegyzések: