2010. január 24., vasárnap

Karfiolkrém

Elmaradásaim... ez is egy ilyen. Még szilveszterkor készítettem a reggelihez, mivel volt másik, nagyrészt vegán is a házban rajtam kívül. Aki meg merte kóstolni, és nem félt a karfiol köztudottan "rettenetes" ízétől, az azt mondta, finom. A maradékot napokkal később Apával este pusziltuk be pár szelet barna kenyér és zöldségek kíséretében. Akkor nagyon jól esett.
Az eredeti receptet még száz éve láttam valahol, főtt karfiolból és majonézből állt. Mivel a nyers tojás amúgy is egy olyan valami, amitől az ember jobb ha tartózkodik, már akkor szójamajonézzel készült, amit a Biblia a helyes táplálkozásról című receptkönyvből vettem. Abból kiindulva született meg az alábbi változat, illetve az a tej és tojás mentes majonéz, amit kis variációkkal általában használok.

Karfiolkrém

Hozzávalók:
   1 kisebb fej karfiol
   1 tk vegamix
   só
   vegán majonéz
   apróra vágott petrezselyemzöld

   A karfiolt sós vízben megfőzzük, vagy lassan megpároljuk. Amíg fő, elkészítjük a majonézt is.

     
    Vegán majonéz, tojás nélküli majonéz, növényi majonéz, 
    kinek hogy tetszik

     Hozzávalók:
    1-2 nagyobb főtt krumpli
    1 púpos kanál szójaliszt
    1 púpos kanál szójatejpor
    1 fél citrom leve

    1 kanál napraforgómag, kesudió, vagy mandula
    fél kanál lenmag
    pár kanál olaj
   1 kk mustár
    pici só
    kevés víz

    Mindezt turmixgépben összedolgoztatjuk.

Amikor a karfiol megfőtt, leöntjük róla a vizet, összekeverjük a majonézzel, vegamix-szel, és apróra vágott petrezselyemzölddel.
Candidások a mustárt felejtsék ki, illetve a diéta elején a krumplit és a kesudiót is.

Nincsenek megjegyzések: