2009. szeptember 9., szerda

Vegán hamburger

Már vagy két hónapja tervezem a hamburger projectet, de mindig megbukott valamin. Tegnap délután szerencsére végre időm is volt, erős késztetés is, csönd és nyugalom. Előszedtem a Bózsvai tábor szakácsainak receptes könyvét (Zakor János - Horváth Róbert Vegán és vegetáriánus szakácskönyv húsfogyasztóknak is) mert ott ettem már, és az a zsömle finom volt.
Persze változtattam.

Hozzávalók a majdnem teljes kiőrlésű hamburger zsömléhez
16 db


80 dkg tk tönkölyliszt
20 dkg finomliszt
1 ek búzasikér (szejtán)
1 ek burgonyapehely
25 dkg biomargarin (vaj, kinek mi tetszik)
480 ml víz
2 ek méz
2 tk só
4 dkg élesztő

a tetejére:
2 ek szezámmag
1 ek olivaolaj
3 kanál víz
1/2 kanál méz

Sajnos hozzátettem a fél liter vizet. Már tudom, hogy az kicsit sok volt, tovább is kellett sütni miatta, viszont nagyon finom puha lett.
Mindezt gépben összedagasztattam, majd kiborítottam egy belisztezett deszkára. Először félbe, majd újra félbe és félbe vágtam, így könnyebb volt egyforma cipócskákat gyúrni.
Jófajta ruganyos tészta lett, olyan, amivel szívesen dolgozik az ember. :)

Egy tálban összekevertem pár kanál vizet, 1 kanál olajat, 1/2 kanál mézet, és azzal kentem meg a tetejét, majd szórtam rá szezámmagot.
55 percig sütöttem 2 tepsivel (alsó felső sütés, de légkeverésre nem mertem tenni, inkább félidőnél felcseréltem a tepsiket) 180C-on. Ha csak 1 adag, és nincs benne több folyadék, szerintem 35 perc elég neki.

A hús helyett szejtánt szoktunk használni, vagy pedig zabpehelyfasírtot. A szejtánnal nem volt kedvem bajlódni, így az utóbbit készítettem el.

Hozzávalók a zabpehelyfasírthoz (kb. 30 db)

2,5 pohár zabpehely
5 dkg dió
3/4 pohár őrölt szezámmag
1 fej hagyma
1,5 gerezd fokhagyma
1 ek petrezselyemzöld
1 ek kapor
1 kk rozmaring
1 kk borsikafű
1 ek vegamix
1 ek só
4,5 pohár víz
olivaolaj a tepsi kikenéséhez

Dió nem volt itthon megtörve, így egy fél füstölt tofu került reszelve a fasírtba. Kevesebb fűszert is használtam, még mehetett volna bele valamennyi, így a fenti adagokat már megemelve írtam le. Így is jó lett, csak a diósnak jellegzetesebb íze van.
Mindezt kb. 15 perc alatt összefőztem. Az a lényeg, hogy jól besűrűsödjön.
Két tepsibe sütőpapírt fektettem, beolajoztam, majd kb. 1 cm magas tenyérnyi halmokat raktam belőlük. Légkeverésen kb. 50 percig sütöttem, mert szeretjük ha ropogós.

Hozzávalók a vegán majonézhez

1 ek szójaliszt
2 ek szójatejpor
2 ek lenmag
2 ek mandula
1 kk só
1 tk méz
1/2 cirom leve
1 ek mustár
(vagy 1 kk őrölt mustármag)
1/2 dl olaj (hidegen sajtolt napraforgó, oliva)
víz
Mindezt turmixgépben összedolgoztattam annyi vízzel, hogy tejfölsűrűségű legyen.

Gabojsza nagyszerű ketchupot készít, ezt pl. érdemes kipróbálni.

A fogyasztása pedig?
Zsömlét kettévág. Megken majonézzel, paradicsompürével.
Fölé kerül a fasírt.

Rátehető: - paradicsomkarika
- paprikaszelet
- uborkaszelet
- hagymakarika
- jégsaláta levél

Kinek mi tetszik...



Ha valaki a csöpögős, szaftos, húsos izé ízét várja, akkor csalódni fog. Viszont eddig mindenféle ismerősömnek ízlett ez a változat, függetlenül attól, hogy növényi eredetű.
Finom és kész! :)

(Ja, a fotókat a hugom készítette)

5 megjegyzés:

Kata írta...

Vagán(y) receptek? :o)))) bocs, Brigi, kicsit gyermeteg vagyok ma reggel ...

Bridge írta...

Ugyan, csak tessék. :)
Hm, új frizura?

Kata írta...

Igen, meleg nyarunk volt, én meg nem bírom olyankor a hosszú hajat :P

Egyébként a könyv elgépelt címére utaltam :o)

Bridge írta...

Először arra is gondoltam, de azt hittem, a címben. Ott nem láttam, tovább pedig nem néztem az orromnál. :)

Köszi, hogy szóltál.

Renata Kalman írta...

Szia Brigi!
Ha van kedved egy kis elemzős témához a blogon, akkor hoztam valamit:
http://lettudatoskonyha.blogspot.com/2009/09/halasnak-lenni.html