A múlt héten, amikor kicsit jobban ráértem, rakott krumpli is készült.
A tojásért nem rajongok különösképpen, a tejtermékeket igyekszem kerülni, de az ízhatásában kellemes "kompért" egészen jól kikanalazgattam... :)
Hozzávalók:
3 kg burgonya
10 tojás
2 nagy pohár tejföl
1 dl olivaolaj
1-2 l tej
füstöltsajt
só
Olivaolajjal szoktam kikenni a nagy lábas alját.
Forrástól számított 10 percig vízben főzöm a tojásokat. Hideg vízzel lehűtöm, megpucolom, szeletelővel karikákra vágom.
A megmosott, megpucolt burgonyákat 1/2 cm-nyi karikákra szeletelem.
1/3 részét rögtön a lábasba fektetem, 2 nagy kanál tejfölt elosztok rajta, megsózom. (Aki szereti a füstölt sajtos ízhatást, szórjon rá itt.) Ráterítem a tojások felét.
Újabb réteg burgonya, tejföl, só, tojás.
A harmadik réteg burgonyával lefedjük.
Felöntöm 1-1,5 liter tejjel.
A maradék tejfölt és olivaolajat összekeverem, kicsi só kerül még bele. Tejjel hígítom annyira, hogy még sűrű állaga legyen, ha a krumplira öntöm, ne folyjon le róla, de ne is legyen túl sűrű, mert akkor nem sül össze eléggé a felső réteg burgonyával.
Beteszem a sütőbe kb. 200 fokra.
Érdemes magasabb falú edényt alkalmazni, mert a tej felforr, és még eszébe jut kifutni... Ezen kívül ha nagyon nagy lángon sütöm, a teteje megég, a krumpli pedig nem sül át. Ha kell, fél időtől inkább csak alulról süssük.
Akinek nincs elektromos sütője (nekünk is 2 hónapja van, 1 évvel öregebb volt mint én... de sok finomságot látott :) ) vegye inkább kisebb lángra, vagy egy rövid ideig húzzon alufóliát a tetejére.
Készítettem hozzá egy vegyes salátát is.
A káposztát egészen picit megsóztam, beleszeltem a paradicsomot, paprikát, és kis fej lilahagymát. Ha picit összeérik az íze, nagyon finom tud lenni.
Ha nem akarok hagymázni, őrölt kömény, és citromlé kerül bele, esetleg uborkaszeletek is.
2 megjegyzés:
Szia Brigi!
Ha nem bánod, a vajaspánkó blogon csináltam neked egy kis helyet a kedvencek közt a jobb oldalon :)
Köszönöm szépen. Örülök, ha tetszik...
Megjegyzés küldése