2008. augusztus 8., péntek

Töltött paprika éjféli módra :)

Tegnap végül is elkészítettem a töltött paprikát. Kemény meló volt, mert tele lett a 10 literes fazék, és egy nagy tepsi. Újabban két fajta készül, az egyik édesítés nélküli, (candidásoknak is) az került a tepsibe, a másik, ami a nagy fazékban lapul most a hűtőnkben, mézzel ízesített.


Töltött paprika hús nélkül


Hozzávalók:

1 kg rizs

1 fej hagyma

2 l víz + pár liter

30-35 kicsumázott paprika

10 db tojás

15-20 dkg dió darálva

1-2 tk vegamix

3 l paradicsomlé, vagy 4-5 db (170 g-os vagy milyen) paradicsomsűrítmény

10 + 6 kanál liszt

4 kanál oliva olaj

3-4 kanál méz


Elkészítés:

A felaprított hagymát vízen megpárolom, hozzáteszek egy kanál olajat, összekeverem, ráöntöm a rizst, picit pirítom együtt, majd felöntöm 2x-es mennyiségű vízzel. ( kg-hoz 2 literrel esetben.)

Míg a rizs fő, felverem a tojásokat, megsózom, kevés olajon megsütöm rántottának. Amikor kész, egy villával apróra töröm. Belekeverem a diót, a vegamixet, és a főtt rizst. Ha nagyon száraznak találom, még egy nyers tojást ütök bele, hogy jobban összefogja.

Odakészítek lisztet egy kistálban, illetve egy nagy fazekat.

A kicsumázott paprikákat elkezdem megtölteni, a végüket lisztben megforgatom. Azután egymás mellé szépen sorakoznak a fazékban… felengedem annyi vízzel, hogy ellepje, kevés só kerül még a lébe, és lassú tűzön főzöm, míg a paprikák megpuhulnak.

Egy újabb fazék aljára olajat öntök, és 6 kanál lisztet szórok rá. Világos rántást készítek, amit felengedek némi vízzel. Beleöntöm a paradicsomlevet, vagy belekanalazom a konzervből a sűrítményt, majd a paprika főzőlevével öntöm fel. Jó sűrű legyen, mert összeöntve úgyis hígul. Teszek bele pár kanál mézet. Felforralom, ha kész, a paradicsomlét ráöntöm a megfőtt paprikára. Pár percig még a tűzön hagyom, megmozgatom finoman, hogy a paradicsomlé eligazodjon.


Töltött paprika reformosan


Hozzávalók:

1 kg barnarizs

1 fej hagyma

2-3 l víz

30-35 kicsumázott paprika

20-25 dkg szójagranulátum (vagy gombával, napraforgómaggal vegyesen)

15-20 dkg dió darálva

1-2 tk vegamix

1 tk majoranna (kihagyható)

pici fej fokhagyma (kihagyható)

2 l paradicsomlé, vagy 3 db (170 g-os vagy milyen) paradicsomsűrítmény

pár kanál teljes kiőrlésű liszt

4 kanál oliva olaj



Elkészítés:

A felaprított hagymát vízen megpárolom, hozzáteszek egy kanál olajat, összekeverem, ráöntöm a rizst, picit pirítom együtt, majd felöntöm vízzel.

Jó sós vízben felteszem a szóját főni. Forrás után kb. 3-5 perc múlva már készen is van. Lecsöpögtetem, kinyomkodom. (így elmegy az a kellemetlen mellékíze) 1 ek oliva olajjal, bazsalikommal, apróra vágott fokhagymával összekeverem, rövid ideig hagyom összeérni az ízeket. Később belekeverem a diót, a vegamixet, és a jól lecsöpögtetett főtt barnarizst. Meg kell kóstolni, igényel-e még egy kis sót. (nekem nem szokott hiányozni)

Odakészítek lisztet egy kistálban, illetve egy nagy magas falú tepsit kiolajozva.

A kicsumázott paprikákat elkezdem megtölteni, a végüket lisztben megforgatom. Azután egymás mellé szépen felsorakoztatom a tepsibe.

Készíthető úgy is, hogy paradicsommal nem engedjük fel, ez esetben jól kiolajozott tepsiben sütjük alacsony hőfokon, míg a paprikák megpirulnak. Esetleg pici víz önthető alá.

Vagy felöntjük annyi paradicsomlével, hogy majdnem ellepje a paprikákat, és közepes hőfokon addig sütjük, míg a paprikák megpuhulnak.

Szerintem a tepsiben sült változat a finomabb. A többiek a sok leve miatt szeretik a másik fajtát. Kinek a pap… :)

Nincsenek megjegyzések: