Tegnap végül is elkészítettem a töltött paprikát. Kemény meló volt, mert tele lett a 10 literes fazék, és egy nagy tepsi. Újabban két fajta készül, az egyik édesítés nélküli, (candidásoknak is) az került a tepsibe, a másik, ami a nagy fazékban lapul most a hűtőnkben, mézzel ízesített.
Töltött paprika hús nélkül
Hozzávalók:
1 kg rizs
1 fej hagyma
2 l víz + pár liter
30-35 kicsumázott paprika
10 db tojás
15-20 dkg dió darálva
1-2 tk vegamix
3 l paradicsomlé, vagy 4-5 db (170 g-os vagy milyen) paradicsomsűrítmény
10 + 6 kanál liszt
4 kanál oliva olaj
3-4 kanál méz
só
A felaprított hagymát vízen megpárolom, hozzáteszek egy kanál olajat, összekeverem, ráöntöm a rizst, picit pirítom együtt, majd felöntöm 2x-es mennyiségű vízzel. ( kg-hoz 2 literrel esetben.)
Míg a rizs fő, felverem a tojásokat, megsózom, kevés olajon megsütöm rántottának. Amikor kész, egy villával apróra töröm. Belekeverem a diót, a vegamixet, és a főtt rizst. Ha nagyon száraznak találom, még egy nyers tojást ütök bele, hogy jobban összefogja.
Odakészítek lisztet egy kistálban, illetve egy nagy fazekat.
A kicsumázott paprikákat elkezdem megtölteni, a végüket lisztben megforgatom. Azután egymás mellé szépen sorakoznak a fazékban… felengedem annyi vízzel, hogy ellepje, kevés só kerül még a lébe, és lassú tűzön főzöm, míg a paprikák megpuhulnak.
Egy újabb fazék aljára olajat öntök, és 6 kanál lisztet szórok rá. Világos rántást készítek, amit felengedek némi vízzel. Beleöntöm a paradicsomlevet, vagy belekanalazom a konzervből a sűrítményt, majd a paprika főzőlevével öntöm fel. Jó sűrű legyen, mert összeöntve úgyis hígul. Teszek bele pár kanál mézet. Felforralom, ha kész, a paradicsomlét ráöntöm a megfőtt paprikára. Pár percig még a tűzön hagyom, megmozgatom finoman, hogy a paradicsomlé eligazodjon.
Töltött paprika reformosan
Hozzávalók:
1 kg barnarizs
1 fej hagyma
2-3 l víz
30-35 kicsumázott paprika
20-25 dkg szójagranulátum (vagy gombával, napraforgómaggal vegyesen)
15-20 dkg dió darálva
1-2 tk vegamix
1 tk majoranna (kihagyható)
pici fej fokhagyma (kihagyható)
2 l paradicsomlé, vagy 3 db (170 g-os vagy milyen) paradicsomsűrítmény
pár kanál teljes kiőrlésű liszt
4 kanál oliva olaj
sóA felaprított hagymát vízen megpárolom, hozzáteszek egy kanál olajat, összekeverem, ráöntöm a rizst, picit pirítom együtt, majd felöntöm vízzel.
Jó sós vízben felteszem a szóját főni. Forrás után kb. 3-5 perc múlva már készen is van. Lecsöpögtetem, kinyomkodom. (így elmegy az a kellemetlen mellékíze) 1 ek oliva olajjal, bazsalikommal, apróra vágott fokhagymával összekeverem, rövid ideig hagyom összeérni az ízeket. Később belekeverem a diót, a vegamixet, és a jól lecsöpögtetett főtt barnarizst. Meg kell kóstolni, igényel-e még egy kis sót. (nekem nem szokott hiányozni)
Odakészítek lisztet egy kistálban, illetve egy nagy magas falú tepsit kiolajozva.
A kicsumázott paprikákat elkezdem megtölteni, a végüket lisztben megforgatom. Azután egymás mellé szépen felsorakoztatom a tepsibe.
Készíthető úgy is, hogy paradicsommal nem engedjük fel, ez esetben jól kiolajozott tepsiben sütjük alacsony hőfokon, míg a paprikák megpirulnak. Esetleg pici víz önthető alá.
Vagy felöntjük annyi paradicsomlével, hogy majdnem ellepje a paprikákat, és közepes hőfokon addig sütjük, míg a paprikák megpuhulnak.
Szerintem a tepsiben sült változat a finomabb. A többiek a sok leve miatt szeretik a másik fajtát. Kinek a pap… :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése