2015. április 27., hétfő

Datolya kabátban, illetve lekváros bukta

Az első változat hirtelen ötletből készült, és maradék tésztából. A Fiatalember miatt, aki aztán megeszi külön a datolyát, külön a tésztát. Egyben való fogyasztásával ne riogassam. :)
Most egy kicsit változtattam a tésztán. Bukta készült, de a hagyományos tésztába némi olajos mag is került. Nem sok, de éppen arra jó, hogy hozza a kellemes aromát.
A hozzávalók kb. 12 kisebb buktához, és egy tepsi datolyás kiscsigához elegendők.

Hozzávalók:
60 dkg liszt (kb. 30 dkg tk, 30 dkg fehér)
20 dkg kókuszzsír
10 dkg dió
10 dkg gyümölcscukor / eritrit / nyírfacukor
kb. 300 ml növényi tej
1/2 tk só
2 dkg élesztő

szilvalekvár / magozott datolya

A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd a kókuszzsírt beledolgozzuk. 1 dl cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd beleöntjük a tésztába és gyúrni kezdjük. Folyamatosan adagoljuk a tésztához a folyadékot attól függően, hogy a liszt mennyit vesz fel. A teljes őrlésű lisztek mindig többet. Kissé lágy, de rugalmas tésztát kell kapjunk.
  a) A buktákhoz kb. félujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, ráhalmozzuk a lekvárt, formázzuk,
      a széleket aláhajtjuk. 
  b) A datolyás kiscsigához a tésztát vékonyra nyújtjuk. Ha szeretjük a nagyon édeset,tehetünk 
      bele egész datolyákat, de számomra az túl tömény volt, így feleztem.
     A datolya hosszának megfelelően vékony csíkokat vágunk a tésztából (kb. 3-4 cm) és a 
     szélétől elkezdjük a datolyát beletekerni. Másfél, két fordulat után elvágjuk tepsibe vele, 
     jöhet a következő...
     Ha ferdén vágjuk kicsit a tésztát, mutatósabb csigákat kapunk.
Bő fél órát kelesztjük. (A csiga a hűtőben pihent egy órát, míg a bukta sült, bírja.)
Közepes hőfokon 25-30 perc alatt sütjük.


Nincsenek megjegyzések: