2015. március 9., hétfő

2. születésnapi (mogyorókrémes) torta

Az úgy kezdődött, hogy reggel 8-kor már a tortát akartam sütni, ehelyett akkor ébredtem. Illetve fél nyolc körül kinyitottam a szemem, rátekintettem az órára, aztán becsuktam gondolkodás nélkül. :) Második hete voltak már gondjaink az alvással... akkor hajnalban végre rendesen elaludt, vele én is aludtam (volna), csakhogy különleges nap másnapja volt. 8-kor kikászálódtam az ágyból, olvasgattam kicsit, közben főztem egy tejbegrízt, müzlit reggeliztem, és vártam, hogy végre felébredjen. Mert a konyha mellett aludt, és felébreszteni pedig nem akartam. Valójában jól is esett egy kis csend, nyugalom, befelé fordulás.
1/2 11-kor kelt. Az előző 2 évben ilyen nem volt.
Így lett a tervezett hajdina piskóta helyett tojásos piskóta. Még jó, hogy a krémet előző este bekavartam. Sűrű vajas krém helyett inkább valami könnyebbet szerettem volna, ezért a pudingos variáció, de szerencsére nem is vehető észre benne.
A megadott krémmennyiség egy kisebb tortára elegendő. A dupláját készítettem eredetileg, az egyik torta azután eper, a másik barack lekváros réteget kapott pluszban. Utóbbi nekem jobban bejött (mivel már vagy 5 éve nem ettem ilyesmit, nem vagyok kompetens személy), de a többiek egy szóval nem tiltakoztak az eper miatt. :) Kicsit olyan volt, mintha a piskótatekercset és a dobostortát keresztezték volna. Nagyon finom a férjem szerint is, aki még a karobtól is el tudott tekinteni. :)
Vegán, működőképes, és jó tojásmentes piskóta recept pl. ITT található.

Hozzávalók:
Piskóta:
5 tojás
5 ek eritritből darált porcukor
2 ek teljesőrlésű liszt
4 ek finomliszt
2 ek mogyoróőrlemény
1 ek olivaolaj
2 ek víz
sütőpor

Egy tepsit kibélelünk zsírpapírral, a sütőt begyújtjuk.
A tojások fehérjét és sárgáját kettéválasztjuk. A sárgájához öntjük az olajat és a vizet, beleszórjuk a cukrot, majd addig kavargatjuk, míg kissé kifehéredik a krém. Ezt követően rászórjuk a liszteket, a mogyorót, és a sütőport, és elkeverjük a tésztát.
A fehérjéből kemény habot verünk, amelynek a felével először fellazítjuk a sárgájás krémet, azután fakanállal finom mozdulatokkal beledolgozzuk a maradék fehérjét is, vigyázva, hogy nagyon könnyű masszát kapjunk. A masszát azután eloszlatjuk egyenletesen a tepsiben, és 200 C-on 10 percig, majd 180 C-on 20 percig sütjük, míg egy villát a tésztába szúrva már nem találunk rajta nyers tésztanyomokat.

Mogyorós tortakrém:
100 g margarin / vaj
100 g törökmogyoró
100 g eritrit
2 ek karob
1 csipet vaníliapor
1/4 l rizstej
1/2 cs bourbon vanília pudingpor
20 csepp sztívia

Kevés tejbe csöpögtetjük a sztíviát, és elkeverjük benne hidegen a pudingport. A többi rizstejet feltesszük főni. Amikor forr, beleöntjük a pudingos keveréket, és folyamatosan kavarva kb. 1 percig főzzük.
Hűtjük.
A törökmogyorót pár perc alatt kissé megpörköljük, majd hűtjük, és ledaráljuk.
A margarint és a porcukorrá őrölt eritritet a vaníliaporral együtt fakanállal finomra keverjük.
Hozzákavarjuk a mogyorót, majd a kész kihűlt pudingot is, és addig keverjük, amíg elegyednek, és finom krémet kapunk.

A piskótát ha nem formában sütöttük, egyszerűen négyfelé vágjuk, és egymásra helyezzük az egyes rétegeket. A rétegek közé először lekvárt, majd krémet, azután megint lekvárt kenünk. Ráhelyezzük az utolsó lapot is, és az egészet beborítjuk a mogyorókrémmel.
Szórhatunk rá darált mogyorót, édes morzsát, díszíthetjük a krémmel nyomózsákból, vagy egész mogyorószemekkel, ahogy a szülinapos kedvéért nálunk történt.


5 megjegyzés:

pkatus írta...

Isten éltesse a kis legényt! :-)

pkatus írta...

Szép a karikásotok! ;-)

Névtelen írta...

Nagyon Boldog Szülinapot kívánok a kisfiadnak!!
klasszak a receptek!
flowerBetty

Bridge írta...

Kedves Betti! Köszönjük szépen, aranyos vagy. :)

Bridge írta...

Szia Katus! Köszönjük a jókívánságokat.
A karikás a CseHo Klubé, kipróbálásra van nálunk, nekünk egy hosszú hennás Lana van. Ezzel a két évvel összefüggésben kellett valami a torta mellé, és nem kisvonatot akartam. :)