2014. december 14., vasárnap

Almás pite mandulás tésztával

Anyának van egy nagyon jó receptje az almás pitéihez - illetve inkább a fejében és a kezében van. :) Nagyon finomat tud készíteni, abból indultam ki. A mandula a tejföl helyettesítésén gondolkozva jutott eszembe. A gyereknek nagyon tetszett, mert a fél rácsot a süti tetejéről Ő eszegette meg, mint édes ropit...




Hozzávalók egy nagy tepsire való süteményhez:
2 kg alma

60 dkg liszt (nekem 40 dkg tk tönköly, a többi fehér)
25 dkg pálma sütőzsír / margarin
10 dkg darált mandula
kb. 2,5 dl almalé / növényi tej
2 ek gyümölcscukor
1 cs sütőpor (foszfátmentes borkő)
1 csipet só

Az almát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Ha jó leves, húsos, édes, akkor  levét kinyomkodjuk, és azt tesszük majd a tésztához.
A mandulát ledaráljuk.
A lisztet összekeverjük a sóval, cukorral, sütőporral, és a darált mandulával. A keveréket a pálmazsírral elmorzsoljuk. Azután annyi folyadékot adunk a liszthez, amennyitől rugalmas tésztát kapunk, aminek a két harmadát ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy tepsit. 
A tésztára ráhalmozzuk az almát, amit megszórhatunk kis gyümölcscukorral, de ha édes alma, anélkül is nagyon finom tud lenni. 
A maradék tésztát vékonyra nyújtjuk, kétfelé vágjuk, majd félcentis csíkokra, amikkel keresztben az alma tetején rácsokat formálunk.
Candidások a két hónap letelte után próbálkozhatnak vele. A tésztába keverjenek lenmagot, teljes kiőrlésű lisztből készüljön az egész, és gyümölcscukor helyett használjanak sztíviát.

Nincsenek megjegyzések: