2013. január 3., csütörtök

Új év és köleskrém

Igaz, hogy már harmadika van, de azért csak boldog új esztendőt kívánok az idetévedőknek.
Tudom, én is ritkán járok erre, elnézést mindenkitől, de munka, az ünnepek és a kismamaság együtt annyira foglalt le, hogy biobrigis kaják csak korlátozott mennyiségben készültek, azok is a megszokott és már kiposztolt repertoárból. Gombás csirkét meg csak nem teszek ki a blogra. :)
Az az igazság, hogy amiatt, hogy a tejtermékek egy része és a tojás visszakerült az étrendembe, sokkal egyszerűbb dolgom van, mert ugyanazt eszem, amit a család többi része is. Nem kell külön főzni. Egyébként meg egyéb okok miatt is sokszor készítjük vegánul az ételeket, a főzelékeket főleg. Dehát a kelkáposzta, a zöldséges bab, a zöldbab többféleképpen, egyéb zöldség főzelékek mind fenn vannak az oldalon. Bár a bab lehet, hogy mégsem? Pedig de sokszor készül, és milyen finom...
Mentegetőzés befejezve, inkább rátérek arra, hogy tegnap kicsit megembereltem magam, és a szokásos főtt köles helyett köleskrémet készítettem. Nem sokban különbözik a fent említettől, mégis sokkal kellemesebb fogyasztani. És persze a legjobb a körtés rétesben, de így magában is tökéletes reggelire egy kis gyümölccsel feltúrbózva.

Hozzávalók:
1 bögre köles
3,5 bögre víz
2 ek vegimilk, vagy 1 dl szójajoghurt
2 ek kókuszreszelék (elhagyható)
vanília
2 ek gyümölcscukor (candidásoknak 20 csepp szítvia)
1 marék mazsola
1 marék pirított mandula vagy dió darabok


A kölest bő háromszoros vízmennyiséggel (több víz szükséges hozzá, mint a sima köleskásához) a kókusszal és vaníliával 20 percig főzzük, majd hozzákeverjük a vegimilket és a cukrot. (Aki stevia-val főzi, csöpögtesse bele az elején.) Összeturmixoljuk botmixerrel, majd belekavarjuk a mazsolát és az olajos magvakat. Ez utóbbiakat bátran csereberélhetjük. Kerülhet bele tökmag, paradió, vörös áfonya kedvünk szerint. Jó 10 perc alatt az aszalványok megdagadnak. Nagyon finom lesz.


4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kismamaság???!!!! Gratulálok:)))

Eszter írta...

Boldog Új Évet Neked is, remélem, sok jót hoz majd! Hogy vagy kismamaügyileg?

Bridge írta...

Köszönöm szépen kedves Életerő!
Eszter, minden jót neked is. Kismamaügyileg jól vagyok, csak lassan le kellene állni a stresszes munkával. Rajta vagyok, de nem olyan egyszerű. :)

Renata Kalman írta...

Boldog új évet! Élvezd a kismamaságot!