Hozzávalók:
45 dkg tk tönkölybúzaliszt
15 dkg fehér liszt
4 dl szójatej
10-20 dkg mazsola ízlés szerint
3 ek gyümölcscukor
4 ek oliva olaj
21 ek zabliszt
2 dkg élesztő *
1 tk só
1/2 vaníliarúd kikapart belseje
A mazsola kivételével az összes
hozzávalót a kenyérsütőgéppel összedolgoztatjuk. Ha kézzel dolgozunk, a lisztet elkeverjük a zabliszttel, vaníliával, és
sóval, hozzámorzsoljuk az élesztőt, majd beleöntjük a tejet és
belecsurgatjuk a mézet. (Nekem mostanában az élesztőből dupla mennyiség kell. Mintha nem lenne ereje.)
Alaposan összekeverjük, majd dagasztjuk, ameddig bírjuk... de legalább 20 percet.
A
végén hozzágyúrjuk a mazsolát is. (A kenyérsütő ezért külön csipog, hogy ne kenje szét a mazsolát
dagasztás közben.)
Pihenni hagyjuk legalább 1/2 órát langyos helyen egy konyharuhával letakarva.
Ha letelt az idő, átgyúrjuk alaposan. Akár muffin formába is tehetjük. Én most 12 egyforma részre vágtam, mindegyiket másfél arasznyi hosszúra sodortam, és feltekertem, mint a csigabigát.
1/2 óra pihenés újabb kelesztés végén 180 C-os sütőbe tesszük, és bő fél óra alatt megsütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése