2011. augusztus 15., hétfő

Csak egy gondolat

Mindegy, hogy éppen mit és hol olvastam, de már többször találkoztam azzal a hüvelyeseket támadó gondolattal, hogy magas fitát és lektintartalom miatt nem érdemes fogyasztani ezeket az ételeket. Maga a szerző le is írja, hogy mindezek lebomlanak hő hatására. Csakhogy problémának tartja a hosszú főzési időt.
Lehet, hogy hülye vagyok, de nem bánom igazán a hosszú főzési időt, merthogy nem szeretem a fővetlen babot..

Nem hiszem, hogy ilyen okok miatt ki kellene zárnunk az étrendünkből ezeket. A hüvelyeseknek megvan a maguk főzési ideje, és a gabonaféléket is minimum 15 percig főzni kell. Mi ezzel a probléma? Húst sem esznek nyersen - néhány kivételtől eltekintve, és annak is vannak egészségre ártalmas hatásai, de most nem erről van szó, nem ragozom. Ráadásul igen sok hasznos tápanyagot tartalmaznak, amit kár lenne "veszni hagyni", plusz magas a rosttartalmuk, ami a bélfalra rakódott sok vackot segít eltávolítani.
Javaslom ezzel kapcsolatban olvasgatni az Új életmód magazin utóbbi két számát.

Bocs, hogy ilyen "értelmes" gondolatokkal jövök vissza hosszabb idő után, ez most úgy "felböffent", csak hogy maradjunk a gasztronómiánál. Ez ügyben amúgy sem tudnék saját tudományomról beszámolni, csak a Stefan Gebhardt és a Katinéni által alkotott csúcsgasztronómiáról. Azért persze az Anya által készített tökfőzelék is megemlítendő, mert ebédre azt ettem. Nem épp 5 csillagos menü, de legalább annyira jó tudott lenni, mint a gourmet étterem teraszán elfogyasztott zellerkrémleves.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

"a lektinek hőállóak és a normál főzés nem képes teljesen kiiktatni ezeket a mérgező összetevőket"
http://www.tenyek-tevhitek.hu/lektinek.htm

Bridge írta...

Nagy része lebomlik, a maradékától nem hiszem, hogy kétségbe kellene esni.
Nagyon szépnek, jónak, és kényelmesnek tűnik a paleolit táplálkozás a legtöbb embernek. Fogyókúrás módszernek működőképes is, mint a gyakorlatban sok példa mutatja. Nagyon sok helyes elvet is tartalmaz, mint pl. a gyorsan felszívódó szénhidrátok kitiltása az étrendből.
Számomra azonban összességében nem elfogadható.
Miért? Nézzük meg az alapjait? Evolúció, ősember...
Isten hívő vagyok, aki elfogadta azt, hogy Ő teremtett meg, és tart fenn minden percben. Abban a pillanatban, amikor egyetértenék a fenti étrenddel, Őt tagadnám meg. Ő adott az embernek az eredeti tervek szerint gyümölcsöket, és minden maghozó füvet fogyasztásra. Persze azután jött a vízözön, és megengedte a húsfogyasztást.
De ha nem hinnék is benne, nem férne össze az életrendemmel, hogy rengeteg állat pusztuljon el azért, mert én meg akarom tölteni a pocakomat. Jó, egyen az ember mértékkel, de ebben a világban, amikor rengeteg a beteg állat, amik tömve vannak antibiotikummal, továbbá borzasztó körülmények között tartják őket, veszélyesnek tartom fogyasztani. (És nem mondja nekem a nagy átlag, hogy biocsirkét fogyaszt.)
Ebből kifolyólag nem gondolom, hogy nagyobb problémát jelentene lektin tartalmú ételeket fogyasztani.
Persze mindenkinek szíve joga dönteni, hogyan eszik. Csak annyit próbálnék a lelkére kötni, hogy minél több nyers zöldfélét / gyümölcsöt fogyasszon.