2011. február 27., vasárnap

Puha zsömle

A teljes kiőrlésű tésztát tartalmazó zsömlékkel a legtöbbször az a baj, hogy hamar megkeményednek. Most sikerült kisütnöm (szükség volt rá), mert akkor magamtól nem ment semmi) egy viszonylag ruganyosat, s nem csak én örültem neki, hanem a család többi tagja is, hiszen szívesen fogyasztották. A második napi adagnál próbáltam csökkenteni a különféle adalékok mennyiségét, de úgy látszik, ehhez kell.

Hozzávalók:
80-85 dkg liszt (25 dkg rozs, 50 dkg tk. tönköly, 10 dkg finomliszt)
1 púpos ek szejtán
1 púpos ek zabliszt
3 dl növényi tej (szója volt)
2 dl víz
1 pohár szójajoghurt
5 dkg pálmazsír
1 marék dió öszetörve
1 ek napraforgómag
1 ek lenmag
1 ek szezámmag
1 ek méz
1,5 tk só
2 dkg élesztő
1 csipet őrölt köménymag

A liszt ízlés szerint variálható. A lazasághoz azt gondolom, hogy a zabliszt és a pálmazsír kellett. Mostanában ez utóbbit ritkán használtam, elment a kedvem, mikor hallottam, hogy vágják ki miatta az esőerdőt, és telepítik ész nélkül a pálmákat. :( Ha valakinek nincs otthon, olivaolajjal is pótolható.
A folyadék lehet teljesen növényi tej, az otthon rendelkezésre álló összetevők függvényében.
A szójajoghurt először bevallom őszintén azért került bele, mert pogácsát terveztem, csak a közben módosult helyzet miatt nem fért bele az időbe. Viszont kellemes ízhatású zsömléket eredményezett. :)
A szejtán, vagy búzasikér a jobb állag miatt került bele.
Az olajos magok ízlés szerint tehetők bele, ebben az összetételben ehhez íllik.

 A tésztához a száraz anyagokat összekeverjük, a pálmazsírt eldolgozzuk vele egy nagy tálban. Közben az élesztőt felfuttatjuk langyos mézes tejben, és a szójajoghurttal együtt hozzáöntjük a tálban lévő anyagokhoz. Ezután alaposan átgyúrjuk, majd langyos helyen fél órát pihentetjük. (Vagy beledobjuk a kenyérsütő gép üstjébe, és hagyjuk dolgozni, ahogy aznap este tettem.)
A pihenő elteltével egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A tésztát 9 részre osztjuk, meggömbölygetjük mindet. Jó nagy zsömléket kapunk. (Hugicám: Cipókat sütsz?)
A tetejét megkenjük vízzel, bevágjuk,  és megszórjuk szezámmaggal.
További fél órát kelesztjük, majd 200 C-on 45 perc alatt megsütjük.

4 megjegyzés:

gyopper írta...

Szia Brigi!

Szeretnék Tőled kérdezni e-mailben, de nem vagyok biztos benne, hogy jó cím ugrik fel, ha rákattintok a profilodnál. Hova írhatok? :)

Előre is köszi!
üdv:
gy

Bridge írta...

mbridget kukac freemail pont hu

atira írta...

Nagyon szép lett !

Bridge írta...

Kedves vagy. :)