2010. szeptember 28., kedd

Újabb köleses kreálmány

Miután igen régen írogattam, megpróbálom magam rászorítani, hogy foglalkozzak ezzel is. Csakhogy még hátra van az államvizsga, azután meg a másik helyen kellene letenni a félévi vizsgáimat. Szóval sosem lesz ennek vége... :)
De az elmúlt hónapokban valóban lehetetlenség lett volna még írnom. Két végéről égettem a gyertyát, és ha lehetett volna, szerintem még középen is meggyújtom... ennek megfelelően jobban kijött az allergiám parlagfű szezonban, köszönhetően a stressznek, a nagyon kevés alvásnak, meg annak, hogy túl rég voltam tenger közelében. ;) Persze azért dinnyéztem is, ami keresztallergén, és a candida diéta előtt bizony nem ettem a durva tünetek miatt. Most kisebb panaszokat okozott, és időnként mérlegeltem, hogy melyikhez van inkább kedvem. :)
Visszakanyarodva a magyarázkodós részhez, a munkahelyemen volt, hogy este 11-ig voltam, olyan is akadt, hogy 1/2 7-1/2 7-ig különböző személyi problémák és pályázatok miatt is. Ha nem munkahely volt, akkor szakdolgozat, ha nem ez utóbbi, akkor Franciaországból kis időre hazatérő barátnő kétéves poronttyal. Mellette az újabb iskola két hetes konzultációja, aminek az 1/3-n tudtam megjelenni. És akkor hallgattam arról, hogy fólia, befőzés, krumpliszedés, főzés, Anya műtétje, neki is suli... Holmi "Púp", akivel azért hetente legalább egyszer illik összefutni. :)
Szeretném az éjfél előtti alvási időt növelni. Döcögősen halad, de muszáj lesz, így nem is pletykázom többet, hanem írom a többi részét.
A fentiek jegyében a finomításokat mára hagytam, és este kikapcsoltam a gépet 11 előtt. A receptet azt gondolom érdemes közölni, mert nagyon ízlett a köles. Amúgy a padlizsánért nem vagyok annyira oda, de így, ezzel a fűszerezéssel, jól megsülve nagyon bejött. Máskor is készítek majd hasonlót.



Rakott köles padlizsánnal

    • 1,5 bögre köles
    • 4,5-5 bögre víz
    • 2 nagy padlizsán
    • 5 paradicsom
    • 2 paradicsompaprika
    • 1 nagy répa
    • 1 kis fej vöröshagyma
    • 2 ek napraforgómag
    • 4 ek szezámmag
    • 2 ek olivaolaj
    • 1 gerezd fokhagyma
    • 1 ek só
    • 1 ek vegamix
    • borsikafű, bazsalikom, kakukkfű

    A kölest háromszoros mennyiségű vízben kevés sóval, kavargatás nélkül lassú tűzön főzzük 20 percig. Részletesebben leírtam pl. itt.
    A padlizsánokat félcentis szeletekre vágjuk, besózzuk, majd 15 perc pihenés után kinyomkodjuk a levét.
    Egy tepsi alját kiolajozzuk, a padlizsánok felét az aljára rétegezzük.
    A répát megpucoljuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzákeverjük a főtt köleshez a vegamix-et, fűszereket és az apróra vágott vöröshagymát. Mindezt rákanalazzuk a lerakott padlizsánokra, a tetejére a padlizsán került, szeletelt paprikadarabok, és vékony paradicsomszeletek.
    A napraforgómagot és a szezámmagot a fokhagymával, némi sóval összeturmixojuk, majd az öntetet az egész étel tetejére öntjük.

    1 óra hosszáig sütöttem 200 C-on, most lett kész, de olyan illata van, hogy a nyálam csorog miatta... :)

    2 megjegyzés:

    Kata írta...

    Ez nagyon tetszik, ami a mostani nem főzös időszakomban örvendetes hír :P Szóval, köszi, kipróbálom és annak is örülök, hogy több időd van / lesz pihenni! :)

    Bridge írta...

    Örülök, ha tetszik. Finom is, nem túl bonyolult, és bátran variálható. :)
    Köszönöm.