Valamikor már készítettem... Most a sógornőm féle feltét miatt közlöm elsősorban, illetve azért, mert hónapok óta áll befejezetlenül a bejegyzések között.
A tészta kifejezetten jól sikerült, elégedetten majszolta az egész család. Elcsodálkoztam rajta, hogy semmi nyafogás nem volt a tészta vastagságát illetően sem, hiszen egyiknek hajszálvékony tésztával az igazi, a másiknak meg kétujjnyi vastag már elfogadható. :)
Hozzávalók 2 nagy tepsire való vastagabb tésztához:
60 dkg liszt (10 dkg fehér, 50 tk/50 dkg fehér, 10 tk)
3,2 dl víz
6 ek olaj
1 ek burgonyapehely (elhagyható)
1/2 ek méz
1 csapott ek só
2 dkg élesztő
Feltét:
Sógornőm féle változat, 2 nagy tepsire való adag:
50 dkg gomba
25 dkg kukorica
20 dkg szójakocka
2 dl tejföl (vegánoknak szójajoghurt)
3 ek ketchup
só
Ami volt itthon változat 2 tepsire való adag:
25 dkg zöldborsó
25 dkg gomba
25 dkg kukorica
néhány szelet gabonakolbász, vagy szójavirsli
1 fej hagyma
1 paradicsom
1 paprika
Legvégül bazsalikommal, majoránnával megszórni, és sajtot reszelni rá.
A vegán, sajt helyettesítő változaton, vagyis az enyémen napraforgó sajtkrém landolt, ilyen, mint ez is.
Hozzávalók:

1/2 csésze zabpehely
Kicsit kevesebb, mint 2 csésze víz
Fél citrom leve
3 gerezd fokhagyma
1 tk só
½ pritaminpaprika, vagy 1 kiskanál pirospaprika
1 közepes fej vöröshagyma apróra vágva
Kis olaj és víz
¼ csésze sörélesztőpehely
Ha sűrűbb „sajtot” akarunk: 2 tk kukoricakeményítő, ha szeletelhető sajtot szeretnénk: 1 teáskanál agar-agar kerülhet bele.
A hagymát kis olajon és vízen megpároljuk.
A napraforgót a zabpehellyel és vízzel összeturmixoljuk (vagy megőröljük, majd elkeverjük vízzel, ha nincs turmixunk). Mindezt néhány percig főzzük, míg be nem sűrűsödik, majd az áttört fokhagymát hozzáadjuk a többi ízesítővel együtt, és néhány percig főzzük.
Mivel a főzős változatot macerás rákenni, volt már, hogy egyszerűen összeturmixoltam a hozzávalókat, és azután ráöntöttem a tésztára.
Tészta kiindulási alapja és a napraforgó sajt receptje: Balázs Katalin - Kiss Balázs: A Biblia a helyes táplálkozásról c. könyvből.