2011. szeptember 23., péntek

Padlizsán tisztítása, eltevése télire

Valaki rákeresett arra a blogomon, hogyan kell tisztítani a padlizsánt. Mosolyogtam, de értettem, miért. Kínlódás, mikor nagy tömegben készíti az ember, főleg, ha kemény fa tüzén süti az ember, és kissé kormosan fekszenek egymás mellett. Mosni ugye nem lehet, a fekete darabok ragadnak össze-vissza.
Mi úgy szoktuk, hogy odakészítünk egy tál langyos vizet a kezünk mellé, papírtörlő szeletekkel. Ugyan nem szívesen támogatom az erdőkivágást, de ilyenkor lehetetlenség másképp megoldani azt, hogy a füledről is ne a padlizsán leve csorogjon egyébként.
Mivel a padlizsán még többnyire meleg is szokott lenni, általában papírtörlőre vesszük ki a tenyerünkbe, és késsel húzzuk le a héját. A kést időnként a vízbe mártogatom, olykor a kezem is, hogy ne kenjük a kormos darabokat a bél részébe. Kb. ennyi az egész. Nem nagy tudomány, szerintem ezt mindenkinek magának kell kitapasztalnia, neki hogyan könnyebb.

Egyébként az elkészítése nagyon egyszerű, csak sok idő kell hozzá.
Apa most kiásott neki egy 50x100x50 cm-es gödröt, ahol később égett a tűz. Erre rakott egy rácsot, amire kerültek a padlizsánok. Anya mellé ült, és kesztyűvel forgatta, mikor már jól átsült az egyik oldala.
Azután a tisztítás következik.
Majd egy nagy fazékban kissé összeturmixolhatjuk, de a magjait hagyjuk egészben, hogy ne legyen kesernyés. Összefőzzük, majd tiszta üvegekbe töltjük. 
Van aki tartósító szert tesz hozzá, van aki olajat önt a tetejére, kinek mi tetszik, lehet választani. Nekünk a tavalyi éviből sem romlott meg, pedig nem adtunk hozzá semmit.

Télen aztán elő lehet venni az üvegeket. Anya többnyire hagymát  aprít hozzá, majonézzel összekeverni, és tálalja. De lehet csak némi olajjal, vöröshagymával összekeverve is tálalni, vagy ezt még kiegészíteni fokhagymával. Több változata ismeretes.

2 megjegyzés:

Iza írta...

Én a sült padlizsán tisztitását ugy csinálom, hogy miután megsült egyenként belecsomagolom ujságpapirba,( van amikor szimplán egy zscskóba sorakoztatom őket)egy nagyobb tálba rakom és letakarom egy konyharuhával és hagyom pihenni kb egy órát. Ez azért jó mert a padlizsán elégett, megszenesedett héja a saját hőjében megpuhul és igy nagyon könnyen le lehet szedni, nem leszünk tetőtől talpig kormosak :)

Bridge írta...

Értsem ezt úgy, hogy az újságpapírra ráragad, és azzal együtt le lehet húzni?