2011. szeptember 21., szerda

Falafel gombóc, rizs és répa saláta

Mivel a boltba menés helyett alvás lett a program (Function2011 volt) abból kellett gazdálkodni, ami a mélyhűtőben, hűtőben, polc tetején, és itt-ott volt megtalálható a házban. Nos, ha otthon vagyok, ez azt jelenti, hogy 10 fő részére egy hónapig változatos ételek készíthetők, de ebben a másik "otthonban" nem ez a helyzet.
Vagy lencse leves készülhetett volna, vagy paradicsom, esetleg főtt tészta, vagy valami pogácsa féle, netán bukta. Végül a főtt rizsnél maradtunk a mélyhűtőből előbányászott húsgolyókkal, illetve falafel gombócokkal kiegészítve.

Falafel gombóc

A falafel gombócot már régebben leírtam itt és itt, de ez most bolti volt. Köretként barna rizst és salátát készítettem. Az előbbit megbolondítottam egy kis zöldségfélével, ízletes lett.
Tisztában vagyok vele, hogy a répa paprika saláta sem hangzik valami biztatóan, de szerintem nagyon finom lett, így arról is írok majd lentebb. Ráadásul sok benne a karotin, így a szemnek különösen jót tesz, plusz hámvédő is.

Barna rizs

Hozzávalók:
25 dkg barna rizs
750 ml víz
3 db paprika
1 kisebb fej hagyma
1-2 ek olivaolaj
1 tk vegamix

1 tk só

A hagymát pucoljuk, aprítjuk, a paprikát megmossuk, fél centi vastagra karikázzuk, és a két összetevőt kevés olaj és víz keverékével megpároljuk. Hozzáadjuk a rizst, kicsit kavargatjuk, majd a sót, a vegamixet is. A két és félszeres mennyiségű vizet beleöntjük, összekavarjuk. Kb. 40 perc alatt fő meg, nem kell kavargatni közben, csak egészen kis lángon hagyni főni.
A végén vágható hozzá petrezselyem zöldje. De ugyanígy működik borsóval, vagy egyéb zöldségfélékkel.


Répa-paprika saláta

Hozzávalók:
4-5 nagyobb répa
4-5 db paprika (ha lehet jó húsos fajta)
1/4 citrom leve
1 ek hidegen sajtolt olaj
1 tk gyümölcscukor vagy méz
1 nagyobb csipet só

A répákat megpucoljuk, lereszeljük. A paprikákat megmossuk, felszeleteljük egészen vékony csíkokra.
Besózzuk., jól összegyúrjuk, kicsit állni hagyjuk. (Ha nincs időnk rá, csak gyúrjuk alaposan össze, hogy egy pici levet eresszen.)
Utána hozzáadjuk a mézet, a citrom levét és az olajat. Még egyszer átkeverjük.
Esetleg szelhetünk bele vékony lila hagyma karikákat is, de enélkül is kellemes ízhatású.

Nincsenek megjegyzések: