2015. január 7., szerda

Túrós batyu

Amennyiben a vegán változatot készítjük, a kölestúróval kell kezdeni. Órákkal a tészta begyúrása előtt főzzük, hogy legyen ideje kihűlni. Meleg kölest ne tegyünk a kelt tésztára, különben megpuhul, és szétnyúlik az egész. (Igen, egyszer régen kipróbáltam. :) )

Hozzávalók:

Tészta:
60 dkg tk tönkölybúza liszt
360 ml növényi tej
1 dl olivaolaj
2 ek gyümölcscukor
1/2 kk só
2 g élesztő

Töltelék:
1/2 kg túró
1 kis pohár tejföl
2 ek gyümölcscukor
1 csipet vanília

Köles"túró" vegánoknak:
1/2 bögre köles
2 bögre víz
1 kis pohár szójajoghurt (elhagyható)
20 csepp sztívia
1 marék mazsola
1 csipet vanília
1 csipet só
reszelt (bio) citromhéj

A kölestúró esetében a kölest négyszeres mennyiségű vízben a vaníliával, sóval, citromhéjjal, sztíviával 20 perc alatt megfőzzük. A végén belekeverjük a szójajoghurtot. Botmixerrel finomra dolgoztatjuk, majd belekeverjük a mazsolát. Megvárjuk, hogy kihűljön! 

Az élesztőt belemorzsoljuk 1 dl langyos tejbe, amibe előtte belekevertük a gyümölcscukrot és megvárjuk, míg felfut. Azután a lisztet összekeverjük a sóval, elmorzsoljuk az olajjal. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, és a maradék tejet, majd jó alaposan megdagasztjuk.

Ha rendes túróval készül, amíg a tészta kicsit kel, a túrót a tejföllel és a többi hozzávalóval összedolgozzuk.

A tésztát kinyújtjuk kb. fél centi vastagra, tenyérnyi kockákat vágunk belőle, amiknek a közepébe halmozunk a túróból. Két-két szemben lévő sarkát egymáshoz csíptetjük, majd a széleket összenyomkodjuk.
Hagyjuk kelni kb. fél óráig, majd bő fél óra alatt közepes lángon megsütjük.




3 megjegyzés:

Szera írta...

Köszönöm a receptet! Viszem is tovább a blogomra, ha megengeded! :)

Bridge írta...

Persze. :)

Szera írta...

Köszönöm! <3