2015. január 28., szerda

Sütőtök(ös)magos bucik

A sütőtökkel csak pár éve vagyok jó barátságban. Mivel a férj szereti, a kedvéért gyakrabban készítek krémlevest belőle. Újabban rizstejszínnel öntöm fel, vagy némi kesudiót turmixolok meg hozzá. Ma az előbbivel készült.
Délelőtt a jó időben sokat kinn voltunk a fiammal, megcsodáltuk, hogy kibújtak a téltemetők!!! Jeget törtünk, meg diót is, beszélgettünk a 9x éves szomszédasszonnyal, aki olyan fürgén kocog át a másik oldalunkon lakó barátnőjéhez, mintha hússzal kevesebbszer élte volna meg a születésnapját.
A rossz diókat (nem az avas, hanem a megrágott, stb) Ábel szépen elhordta a madaraknak, így neki is meg volt a program. Délben alvás. Gondoltam utána felkerekedünk, és veszünk "kiflizsömlét" Apának a másnapi szendvicséhez. Az időjárás másképp gondolta, altatás közben beborult, és mire lejöttem ebédelni, elkezdett hullani a hó. Erre mi meg úgy, hogy akkor a maradék sütőtököt hasznosítjuk, és zsömle lesz belőle.
Lett is, csak inkább buci féle. Ketten sütöttük, Ábel szemmel kísérte a kenyérsütő ténykedését, majd a lábát lógatva üldögélt a konyhaszekrényen, miközben a tésztát formáztam. Még egy darabbal gyurmázott is, de aztán ideadta, hogy tegyem bele a többibe. Illetve lelkesen siettetett, a "Megesszük" kijelentéseivel.
Este meg is tette egy kisebb darabbal és avokádóval. (Növekedési fázisban van, ma egyébként 7x evett, ha az esti szopit nem számítom, és még közben nassolt is némi kesudiót és datolyát. A normál napi 4 étkezés nála.)
No, de térjünk vissza a bucikhoz. A liszt mennyisége a sütőtök vizességétől függően nőhet, de a tésztánk a szokásos kenyértésztánál jóval lágyabb.

Hozzávalók:
80 dkg liszt (60 dkg tk tönköly, 20 dkg sima liszt)
300 ml növényi tej (nekem most 150 ml szója, 150 ml víz, ennyi volt itthon)
240 g sütőtök
100 g tökmag
100 ml olivaolaj
1 tk só
1 kk méz/gyümölcscukor
2 g élesztő

Ha van kenyérsütő gépünk, az összes hozzávalót beletesszük a gépbe, és megdagasztatjuk. Ha nincs, az olajat a liszttel, sóval, elmorzsoljuk. Beleszórjuk a tökmagot. Közben az élesztőt a langyos mézes tejben felfuttatjuk, és a liszthez öntjük. Az egészet alaposan megdagasztjuk, míg rugalmas, egynemű tésztát nem kapunk.
Kicsit kelesztjük, majd átgyúrjuk, kinyújtjuk lisztes deszkán ujjnyi vastagra. A tetejét megkenjük némi olivaolajjal, tenyérnyi darabokat vágunk, amit feltekerve buci/kifli formára igazítunk.
Ha nincs kedvünk ezzel kínlódni, vagy sietünk, a kenés ki is maradhat, két centisre kinyújtjuk a tésztát, és 12 db téglát vágunk belőle. Mindet zsírpapírral kibélelt tepsire rakjuk, és bő fél órát kelesztjük.
Közepes hőfokon 35-40 perc alatt ropogósra sütjük.

Mire tisztességes kép készült volna... (egyébként színhelyes :) )

Jött a minőség-ellenőrzés...

Nincsenek megjegyzések: