2014. november 12., szerda

Fasírt dióval és lila tönkű pereszkével


Nem kedvelem túlságosan az erdei-mezei gombák ízét, de ebben a fasírtban a dióval együtt annyira zamatos ízvilágot kapunk, hogy napokig szívesen ettem.
Mivel a lila tönkű pereszkének most épp szezonja van, rengeteg ételbe került nálunk, született gombapörkölt, ízesített levest, pizzát, éppen mit...

Hozzávalók:
1/2 bögre köles
opcionálisan 1-2 ek zabliszt, vagy tönkölyliszt
20 dkg lila tönkű pereszke
15 dkg dió és napraforgó mag durvára darálva
2 szál répa
1 kis fej lila hagyma
petrezselyemzöld
1 tk vegamix
1 tk só
kókuszzsír

forgatáshoz tk panírmorzsa

A kölest háromszoros mennyiségű vízzel, fél tk sóval és a vegamix-szel megfőzzük 20 perc alatt. A pereszkét, a répát és a lila hagymát megtisztítjuk. A pereszkét vékony szeletekre, a hagymát és a petrezselyem zöldet apróra vágjuk, a répát lereszeljük.
Amikor a köles kissé meghűlt, hozzáadjuk a darált olajos magvakat, a zöldségeket, és fél kanál sót. Mindezt összedolgozzuk a kezünkkel. Amennyiben a köles pergősebbre sikerül, és a fasírt nem akar összeállni, némi liszttel segíthetünk a problémán.
Ezután vizes kézzel diónyi gombócokat gömbölygetünk, amelyeket aztán ellapítva megforgatunk a zsemlemorzsában. Kizsírozott tepsire helyezzük őket, és 25-30 perc alatt közepes lángon megsütjük. Félidőben a fasírtokat megfordítjuk.

Nincsenek megjegyzések: