2013. június 26., szerda

Kölesgombóc gyümölcsszósszal

Most, amikor olyan sok a meggy, hogy az ágak a földig érnek, pár naponta gyümölcsturmix készül a felhasználásával. Az egyik reggel a köleshez sűrűbb szószt készítettem. Még volt a Hugicám által szedett eperből - nagyon köszönöm, olyan finom édesek. Adtam hozzá pár darabot, és némi őrölt szezámmagot, illetve vaníliaport. Egyszerű, hamar elkészül, ízletes, és nem utolsó sorban egészséges is, mert a szezámmagnak magas és a meggynek is magas a kalcium tartalma, gazdagok ásványi anyagokban és vitaminokban. Utóbbi fogyasztásával flavonoidokat és antioxidánsokat, előbbivel telítetlen zsírsavakat és lecitint juttathatunk a szervezetünkbe.
(Férj szerint kár a rizsa, a meggy finom! :) )

 Gyümölcsszósz

Hozzávalók:
40 dkg meggy
10 dkg eper
10 dkg szezámmag
10 dkg mandula (opcionális)
1 ek méz
vaníliapor

Összeturmixoljuk és fogyasztjuk. Ha sűríteni szeretnénk, adhatunk hozzá darált mandulát.


Kölesgombóc

Hozzávalók:
1 bögre köles
3 bögre víz
2 ek gyümölcscukor
2 ek kókuszreszelék
1 csipet só
vaníliapor

A kölest háromszoros vízben bő 20  perc alatt megfőzzük sóval és kókuszreszelékkel. A végén hozzákeverjük a vaníliát és a cukrot. Lehűtjük, majd gombócokat formálunk belőle.
A szósszal leöntve tálaljuk.

Candidások méz és gyümölcscukor helyett sztíviát használjanak, és hagyják ki a kókuszreszeléket.

 

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia :)

Ma ebédre én is elkészítettem és nagyon finom lett. Köszönet a receptért!

Anazar írta...

Pompásan hangzik!

Bridge írta...

Inkább csak ötletadó, mint recept :)
de örülök, hogy ízlett.